20:06 / 03.07.2020.

Autor: HRT

Završena državna matura u ljetnom roku

-

-

Foto: - / -

Ispitima iz informatike i povijesti završena je državna matura u ljetnom roku. Generaciju koja je pisala jedanaestu državnu maturu pamtit ćemo dugo.
Ispitima iz informatike i povijesti završena je državna matura u ljetnom roku. Generaciju koja je pisala jedanaestu državnu maturu pamtit ćemo dugo.

Školsku godinu obilježio je prvo najdulji štrajk prosvjetnih radnika u povijesti, da bi nakon njega koronavirus zatvorio škole te cijeli obrazovni sustav, a posebno maturante, stavio pred goleme izazove.

U školama i profesori i maturanti napokon mogu nakratko odahnuti - ljetni rok državne mature je završen.

A turbulencije je izazvala epidemija uzrokovana koronavirusom i zatvorila škole.
Uz dugotrajni štrajk profesora u prvom polugodištu - svi su se pitali - što će biti s maturom za 31 000 pristupnika?

Potkraj travnja napokon je odlučeno - matura će se održati u lipnju - u dva bloka, najprije obvezni pa izborni predmeti.

Najvažniji uvjet - poštovati sve epidemiološke mjere te zaštititi i maturante i profesore.

U izvanrednoj situaciji - ispiti su provedeni uspješno i bez incidenta, istaknuli su u Nacionalnom centru, a zbog prepisivanja poništeni su eseji u jednoj zagrebačkoj školi.

- za 3 pristupnika utvrđeno da imaju koronu, 19 je bilo u samoizolaciji, a u skladu s mjerama omogućili smo im polaganje, rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Zahvaljujem svim nastavnicima, suradnicima, učenicima koji su učili i pripremali se, roditeljima da se ovo sve provede na najbolji mogući način, naglasila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

A rezultati mature koje čekaju važniji su nego ikad prije, jer su brojni fakulteti zbog epidemije ukinuli prijamne ispite za upis.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!