Završena gradnja pročišćivača u Novoj Gradiški vrijednog 5,5 milijuna eura

27.06.2023.

15:26

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Novoizgrađeni pročišćivač u Novoj Gradiški

Novoizgrađeni pročišćivač u Novoj Gradiški

Foto: HTV / HRT

Završena je gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nova Gradiška vrijednog 5,53 milijuna eura, čime je okončan razvoj vodno komunalne infrastrukture u tom gradu, priopćeno je u utorak.

Vodovod zapadne Slavonije izgradio je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta "Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška 2. faza" vrijednog 143 milijuna kuna.

Izgradnja pročišćivača je bila završna faza toga projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Pročišćivač je projektiran za treći stupanj pročišćavanja, što znači da se uz uklanjanje grubih čestica, pijeska i masti, iz otpadne vode uklanjaju dušik i fosfor.

Uređaj je dobio uporabnu dozvolu početkom travnja.

Realizacijom projekta svi će stanovnici na području novogradiške anglomeracije imati pristup zdravstveno ispravnoj vodi, a otpadna voda će biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.

Izgradnja pročišćivača važna je za Novu Gradišku i općine Rešetari i Cernik jer zaokružuje cjelokupnu aglomeraciju i rješava problematiku otpadnih voda.

'Riješen problem otpadnih voda'


- I mi smo sada došli do toga da smo realizacijom ovoga projekta riješili problem otpadnih voda. U okviru ovog projekta je izradjen i kolektor koji još dodatno 5 km odavde odvodi pročišćenu otpadnu vodu, rekao je direktor Vodovoda zapadna Slavonija d.o.o., Davor Rukavina.

- Rezultat je u stvari fenomenalan. I relano je, pretpostavka je kako za povlačenje novih sredstava, nove velike projekte, ali tako i za gospodarski rast čitavogo ovog kraja. I za jedan čisti, ekološki život svih, dodao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!