Završena hodnja pripadnika Pukovnije Vojne policije

16.10.2022.

15:34

Autor: Hina/HRT

Vukovar - Memorijano groblje

Vukovar - Memorijano groblje

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru u nedjelju je završila devetodnevna hodnja pripadnika Pukovnije Vojne policije koji su od Zagreba do Vukovara prehodali 307 kilometara u čast i spomen poginulim pripadnicima Vojne policije i svim poginulim braniteljima.  

Na hodnju su krenuli 8. listopada iz vojarne "1. gardijske brigade Tigrovi - Croatia" u Zagrebu, a na cilj u Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru došli su u nedjelju u prijepodnevnim satima, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Među sudionicima hodnje bilo je pripadnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od samih početaka, ali i onih koji su rođeni nakon njegova završetka. Hodnja je bila podijeljena na devet dionica, a na završetku svake, sudionici su odali počast paljenjem svijeća na spomenike hrvatskih branitelja.

Iako umorni, sudionici su ponosni na ostvareni zacrtani cilj te ističu kako je žrtva koju su uložili tek mali dio u odnosu na žrtvu koju su podnijeli poginuli hrvatski branitelji.

Uz stožernog narednika Maria Kufnera, jedan od idejnih začetnika hodnje je i nadnarednik Krešimir Bakula.

- General Blago Zadro i bojnik Alfred Hill, koji su poginuli na današnji dan 1991. godine, bili su karizmatični vođe u najtežim danima Domovinskog rata koji su hrabrili, poticali, davali nadu, čak i u trenucima kada nade više i nije bilo. Te su vrline u ono vrijeme u Vukovaru bile važnije nego li samo zapovijedanje. Sjećanje na njih dvojicu su uvijek svježa, poručila je nakon završene hodnje stožerna narednica Antonija Pavičić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!