Završena obnova sisačke Srednje škole Viktorovac, oštećene u potresu

26.01.2023.

12:47

Autor: Hina/I.B.

Sisak: Župan Celjak obišao Srednju školu Viktorovac nakon obnove

Sisak: Župan Celjak obišao Srednju školu Viktorovac nakon obnove

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Završeni su opsežni radovi rekonstrukcije i sanacije Srednje škole Viktorovac u Sisku, najveće srednje škole u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je bila oštećena u potresu, ukupna vrijednost radova je 477 tisuća eura, a školu je u četvrtak obišao župan Ivan Celjak.

Srednja škola osposobljava oko 500 učenika u zanimanjima kuhar, konobar, prodavač, frizer, medicinska sestra ili tehničar opće njege i farmaceutski tehničar.

Obnova škole obavljena je u dvije faze, 2021. i 2022., a krajem prosinca završena je sanacija sjeverozapadnog dijela školske zgrade.

- Škola ima oko 500 učenika i zapošljava 65 radnika. Još 2021. obnovili smo sjeverozapadni dio škole, u vrijednosti od 185.000 eura i na taj način omogućili učenicima da nesmetano pohađaju nastavu. U prosincu prošle godine obnovili smo i drugi dio škole u kojem se nalaze sportska dvorana, kabineti, multifunkcionalna dvorana, knjižnica s galerijom i sanitarni čvorovi, izjavio je sisačko-moslavački župan Celjak.

- Vrlo smo zadovoljni što smo omogućili učenicima nesmetano pohađanje nastave na početku drugog polugodišta. Vrijednost ovih radova je 292.000 eura, dodao je.

Ravnateljica Srednje škole Viktorovac, Koraljka Porić, izrazila je zadovoljstvo obavljenim radovima.

- Obnova nam znači jako puno, u prvom redu što je prepoznata potreba i što smo mi u par mjeseci zaista počeli s normalnim radom, a drugo, značajno je što ovo nisu samo kozmetički radovi, nego je i sigurnost boravka u ovoj školi puno veća, rekla je ravnateljica.

Obnova sisačke Srednje škole Viktorovac dio je cjelovite obnove oštećenih zgrada škola kojima je osnivač županija.

Župan Celjak je podsjetio kako je Gimnaziji Sisak ustupljen prostor zgrade Sisačko-moslavačke županije, dok ne završi obnova zgrade Gimnazije, za potrebe Ekonomske škole iznajmljen je prostor Obrazovnog centra Kotva, a za Glazbenu školu Dom INA Rafinerije nafte Sisak.

Industrijsko-obrtnička škola Sisak nakon potresa je također obnovljena, na objekt matične zgrade Strukovne škole Sisak preuređuje se u Učenički dom kapaciteta 60 učenika. Vrijednost te investicije je oko 1.592.700 eura.

U tijeku je postupak nabave za projekt, radove i projektantski nadzor obnove zgrade Glazbene škole Frana Lhotke Sisak, procijenjena vrijednost 3 milijuna eura.

U Sisku je u planu i izgradnja Majstorske škole, jedine u Hrvatskoj, a projekt je dobio potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!