19:13 / 24.09.2020.

Autor: T.V./Hina

Završena rasprava o Godišnjem izvješću o obrani za 2019.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici su završili raspravu o Godišnjem izvješću o obrani za 2019. u kojem se ističe da je to bila godina kontinuiteta u odnosu na prve dvije godine mandata, a vojnici, dočasnici i časnici prepoznati su kao najjača pokretačka snaga razvoja HV-a.
Zastupnici Hrvatskog sabora završili su raspravu o Godišnjem izvješću o obrani za 2019. u kojem se ističe da je to bila godina kontinuiteta u odnosu na prve dvije godine mandata, a vojnici, dočasnici i časnici prepoznati su kao najjača pokretačka snaga razvoja Hrvatske vojske.

Oštre reakcije zastupnika na istup Katarine Peović o Tuđmanu

Stoga su u 2019. nastavljeni započeti projekti koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života i rada pripadnika Hrvatske vojske pa su u vojarnama diljem RH obnovljene smještajne građevine i tehnička postrojenja.

- Naš najvažniji projekt su ljudi, zato su povećana njihova materijalna prava, istaknuo je predstavljajući Izvješće državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakob.  Naglasio je kako je zaustavljen dugogodišnji pad obrambenog proračuna te je i u 2019. povećano izdvajanje za obranu. Nastavljena je i promjena  operativnog razmještaja HV-a te je nakon dugo godina kopnena komponenta HV-a vraćena u vojarnu u Pulu, a reaktivirana je  i vojarna u Udbini.

Kako bi pripremili Hrvatsku na nove vrste ugroza koje su sve veća prijetnja suvremenom načinu života, započet je razvoj novih sposobnosti HV-a u sklopu tri novoustrojena zapovjedništva - za kibernetički prostor, za besposadne zrakoplovne sustave i za razvoj vođa.

Nastavljaju se projekti opremanja i modernizacije Hrvatske vojske kako bi se istovremeno i ravnomjerno razvijale sve njezine grane.

Zahtjevni projekt integracije daljinski upravljane oružane stanice i protuoklopno vođenog raketnog sustava na borbena oklopna vozila "Patria ušao je u završnu fazu, započet je projekt borbenih vozila pješaštva "Bradley, a dostignuta je puna operativna sposobnost helikoptera Kiowa Warrior. Helikopterske sposobnosti dodatno su ojačane provedbom remonta helikoptera Mi-171 Sh te su pokrenuti procesi prijelaza s istočne na zapadnu tehnologiju, ističe se u Izvješću. Napominje se kako se, zahvaljujući donaciji strateškog partnera SAD-a, HV oprema helikopterima "Black Hawk.

Nakon neuspješnog prvog procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona, Vlada nije odustala od nadzvučne borbene komponente HV-a, već je započet drugi proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona.

HV je nastavio i sudjelovanjem u operacijama potpore miru i misijama doprinositi izgradnji mira i stabilnosti u svijetu.

HV je tijekom 2019. posebne napore usmjerio za pomoći civilnim institucijama i stanovništvu te je kao jedna od sastavnica sustava domovinske sigurnosti, bila u službi  naroda, posebno kada je u pitanju gašenje šumskih požara i potres u Zagrebu, navodi se u izvješću.

Ministarstvo obrane i HV održavat će postojeće i razvijati nove sposobnosti kako bi i dalje bili sposobni obraniti RH, ali i kako bi pružili pomoć našim građanima u slučaju elementarnih nepogoda i ugroza. Nastavit će se i s daljnjim procesima opremanja i modernizacije i jačanja Hrvatske vojske koje nema alternativu, ističe se u Godišnjem izvješću o obrani za 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!