Završena vojna škola HVU-a za 101 polaznika

21.06.2022.

12:57

Autor: HRT/Hina

bojnik Darko Šumanovac

bojnik Darko Šumanovac

Foto: HTV / HRT

Izobrazbu na vojnim školama Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u školskoj godini 2021./2022. uspješno je završio 101 polaznik, među kojima i 11 žena te 18 stranih polaznika iz zemalja partnera i saveznica iz NATO-a.

Hrvatska vojska ima 82 polaznika te jednog iz Ministarstva unutarnjih poslova. Među 18 stranih polaznika, polovina ih dolazi iz Bosne i Hercegovine, tri iz Sjeverne Makedonije te po dva iz Crne Gore, Slovenije i Kosova.

U časničkoj izobrazbi u 24. naraštaju Ratne škole "Ban Josip Jelačić" izobrazbu je uspješno završilo 11 polaznika, te u 30. naraštaju Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" 41 polaznik. Najbolji polaznik, kojemu je uručena i nagrada bio je bojnik Darko Šumanovac.

U 21. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe uspješno je završilo 28 polaznika, a najbolji u njihovim redovima bio je skupnik Bojan Ožinger. Časničku izobrazbu HRZ-a za vojnog pilota završio je jedan polaznik, dok je Aeronautiku za vojnog pilota uspješno završilo pet polaznika.

U Dočasničkoj izobrazbi 15 polaznika uspješno je završilo Visoku dočasničku izobrazbu, a najbolji polaznik bio je stožerni narednik Marijo Primorac.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da je Hrvatsko vojno učilište uspješno završilo ukupno više od 42.000 pripadnika Hrvatske vojske i partnerskih zemalja. Ministar obrane Mario Banožić rekao je da u izazovnim vremenima treba ulagati u svim pravcima obrane.

- Vlada je jasno pokazala da kroz rad MORH-a čovjek je upravo taj na kojem je fokus, to se jasno pokazuje kroz pojačavanje materijalnih prava i razvoj u obrazovnom smislu, ustvrdio je. Ministar je izvijestio da su prije nekoliko tjedana počeli administrativni potezi koji se odnose na registraciju Vojnog sveučilišta. Upravo to radimo s ciljem da bi se hrvatski vojnici razvijali unutar Hrvatske vojske, dodao je Banožić. 

Ministar je podsjetio na nabavu Rafalea, Black Hawkova, Kiowa Warriora, Bradleya i obalnih ophodnih brodova te je najavio da se ide u nabavu brodova, takozvanih "lovaca na mine".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!