Protupoplavni zid uz Kupu vrijedan više od 3 milijuna eura

07:03 / 28.09.2021.

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Protupoplavni zid

Protupoplavni zid

Foto: HRT / HTV

Završeni su radovi na izgradnji protupoplavnih zidova uz rijeku Kupu na goranskom području uz granicu sa Slovenijom. Time će od poplava biti zaštićena naselja Hrvatsko na hrvatskoj i Kuželj na slovenskoj strani Kupe. Projekt je vrijedan 3 milijuna 300 tisuća eura. 

Rijeka Kupa je blagodat, ali i moguća opasnost za goranska naselja uz granicu sa Slovenijom. Vodostaj je znao biti i viši od 4 metra, kažu mještani Hrvatskog na istočnoj obali Kupe. Poplave su se sprječavale i sanirale vatrogasnim mjerama interventnih služba na području grada Delnica.

- To opterećuje njihove i snage i ljudstvo. Do sada smo imali izazovne situacije. Često smo čekali da priroda prestane činiti svoje, a sada se nadamo da će se to smanjiti, kazala je Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica. 

- Naši operativci s privremenim tzv. zečjim nasipima na mjestu novog zida vršili su mjere obrane gdje smo u biti spašavali Hrvatsko, izjavio je Gordan Gašparović, direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda za slivove sjevernoga Jadrana. 

Novi zid duljine 109 metara štitit će od poplave naselje Hrvatsko na hrvatskoj te Kuželj na slovenskoj strani. Vanja Rački, voditelj Ispostave Hrvatskih voda iz Delnica kaže da će ukupna vrijednost investicije u ovom dijelu biti 1,3 milijuna kuna. Dodaje da je zid završen za oko pet mjeseci te je uvjeren da će zid služiti svrsi, odnosno zaštiti naselja Hrvatsko od poplava. 

- S obzirom na klimatske promjene, unatrag nekoliko godina, vjerujem da smo s ovim zahvatima koje smo izveli i s vaše i s naše strane, znatno smanjili opasnost od poplava, kazao je Tone Cezar iz Direkcije Republike Slovenije za vode. 

Vrijednost investicije sa slovenske strane nešto je veća, a ukupna vrijednost projekta veća je od 3 milijuna eura. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirano je 85%, a preostalih 15% financirale su Hrvatske vode i Direkcija za vode Slovenije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!