16:26 / 13.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Završeni svi radovi na rekonstrukciji nasipa Sv. Martina na Muri

Radovi na nasipu uz rijeku Muru, arhivska

Radovi na nasipu uz rijeku Muru, arhivska

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Dovršeni su svi radovi na rekonstrukciji nasipa Sv. Martina na Muri s hrvatske strane te izgradnja nasipa Benice na slovenskoj strani, čime je projekt FRISCO 2.2. uspješno priveden kraju, izvijestile su u petak Hrvatske vode.

Ukupna vrijednost tog projekta je 2.995.195,19 eura, a u približno jednakim iznosima financirali su ga partneri Hrvatske vode te Direkcija Republike Slovenije za vode.

Projekt Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.2 građevinske mjere na slijevu Mure (FRISCO 2.2) treći je u sklopu prioritetne osi 1 - Integrirano upravljanje rizicima od poplava na prekograničnim riječnim sljevovima, koji su prijavljeni i odobreni za sufinanciranje europskim novcem u sklopu programa suradnje INTERREG V-A Slovenija - Hrvatska.

U sklopu tog programa nastoji se smanjiti opasnost od poplava u prekograničnim riječnim sljevovima Dragonje, Kupe, Sutle, Drave, Mure i Bregane pa su tako na projektu FRISCO 2.2 na području slijeva rijeke Mure nastavljene aktivnosti koje se provode kroz operativne programe kohezijske politike u Sloveniji i Hrvatskoj te suradnju dviju država, ističe se u priopćenju.

Cilj projekta FRISCO 2.2 jest prilagodba očekivanim klimatskim promjenama i njihovim izazovima, čime će se od poplava zaštititi ugroženo stanovništvo i okolni prostor te poboljšati životni uvjeti i zaštita okoliša.

Projekt znatno pridonosi ispunjenju ciljeva FRISCO projekta, smanjenju ljudskih žrtava i štete te štetnih utjecaja poplava na ljudsko zdravlje i okoliš.

Opasnost od poplava i ugroženost naselja Sv. Martina na Muri i Benice znatno su manje, čime je smanjena i potreba za aktivnom zaštitom od poplava u kojoj sudjeluju mnogi profesionalci i dobrovoljci.

Projektni partner Hrvatske vode pripremile su i provele rekonstrukciju nasipa u općini Sv. Martinu na Muri u Međimurskoj županiji.

Rekonstruirani nasip dug je 2000 metara te od stogodišnjih velikih voda štiti stanovništvo, obiteljske kuće, gospodarske zgrade i sportske terene na tom području. Poprečni profil nasipa trapeznog je oblika s obostranim pokosima nagiba 1:3 te s krunom širine četiri metra. Uz nasip je cijelom duljinom izgrađen šljunčani servisni put širine četiri metra.

Vodeći projektni partner Direkcija Republike Slovenije za vode pripremila je i provela izgradnju nasipa Benice, udaljenog 450 metara od naselja Benice u općini Lendavi te povezuje izgrađene nasipe rijeke Ledave i Mure. Od velikih voda stogodišnjega povratnog razdoblja nasip će štititi naselje Benicu te poljoprivredno zemljište i važnu infrastrukturu. Nasip je dug 882 metra, trapeznoga poprečnog profila s pokosima 1:3 te krunom širine četiri metra, a uz njega je cijelom duljinom izgrađen servisni put.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!