19:23 / 01.07.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Završeno hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

-

-

Foto: - / -

Na današnji dan prije sedam godina Hrvatska je postala članicom Europske unije. S današnjim danom završeno je i naše predsjedanje Vijećem Europske unije, a palicu je preuzela Njemačka.
Na današnji dan prije sedam godina Hrvatska je postala članicom Europske unije. S današnjim danom završeno je i naše predsjedanje Vijećem Europske unije, a palicu je preuzela Njemačka. 

Tijekom šestomjesečnog predsjedanja Hrvatska se suočila s dosad nezabilježenim okolnostima uzrokovanim pandemijom.

Sve zacrtane teme s početka predsjedanja potpuno su redefinirane. Za vladajuće, postignut je maksimum realno mogućeg, za oporbu - šest mjeseci propuštenih prilika. Iz Bruxellesa su se javili u emisiju Tema dana hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Karo Resler (HDZ-EPP) i Valter Flego (IDS).

Resler je rekao kako je hrvatsko predsjedanje bilo uspješno i ono će se pamtiti po globalnio pandemiji i krizi EU bez presedana.

Flego je rekao kako je Hrvatska osigurala kontinuitet realiziranja europskih politika i ciljeva.

- Nismo uspjeli staviti u fokus važne teme za nas, naglasio je Flego.

Resler je naglasio kako je cijeli paket oporavka koji je koordinirala i Hrvatska u koordinaciji s EU parlamentom i komisijom do sada nezabilježen.

Flego je rekao kako se nada da svi građani vide prednosti članstva u EU.

Resler govori kako je cijeli paket oporavka koji je koordinirala Hrvatska u suradnji s Europskom komisijom i parlamentom paket masivnih, do sada nezabilježenih investicija.

Smatra kako je Hrvatska uspjela nametnuti teme kao što su politika proširenja i demografska revitalizacija.

Flego je rekao kao bi situacija za Hrvatsku bila puno lošija da nismo članovi europske obitelji, ali, kako kaže puno toga je na nama samima.

Što se tiče iskorištenosti europskih fondova, Resler je istaknuo kako su značajno narasli te je naglasio kako je važno da je Hrvatska članica EU, ali i da je sve bolje pozicionirana unutar europske politike.

Flego je rekao kako je stav kolega iz EU, što se tiče ljepote naše države, našeg mora i maslinovog ulja, pozitivan, no to je jedino pozitivno za njih.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!