14:31 / 14.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Završeno ročište o puštanju na uvjetnu slobodu Kapetana Dragana

Odvjetnik Dragana Vasiljkovića Tomislav Filaković došao je u zatvor (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL )

Odvjetnik Dragana Vasiljkovića Tomislav Filaković došao je u zatvor (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL )

Foto: - / PIXSELL

Vasiljković je zbog ratnih zločina u Hrvatskoj osuđen na jedinstvenu kaznu od trinaest i pol godina zatvora. Odslužio je 12 godina.
Na Županijskom sudu u Varaždinu završeno je ročište o puštanju na uvjetnu slobodu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan.

Glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic rekao je da će javnost biti obaviještena o odluci čim ona bude otpremljena strankama.

Vasiljkovićev odvjetnik Tomislav Filaković kazao je Hini da pisanu odluku varaždinskog suda očekuje u roku od osam dana, ali da ona nije pravomoćna te da na nju postoji pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

To znači da čak i u slučaju da sud odluči u Vasiljkovićevu korist on neće izaći iz zatvora u Lepoglavi dok odluka ne postane pravomoćna.

Filaković je potvrdio da Vasiljković u srijedu nije dovođen na sud, već je u raspravu uključen video vezom iz ćelije.

U pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda od 12. lipnja stoji da je djelomično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba pa mu je kazna umanjena na 13 godina i šest mjeseci. U ostalim dijelovima Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. rujna prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Kako se uvjetni otpust može odrediti nakon dvije trećine izdržane kazne njegov odvjetnik smatra da bi ga trebalo pustiti na slobodu, među ostalim i zbog njegove dobi.
Igor Pavlic (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Igor Pavlic (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!