Obnovljena i posljednja potresom oštećena osnovna škola u Zagrebu

17.01.2023.

17:31

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Završetkom obnove OŠ "Petra Zrinskog" obnovljene su sve potresom oštećene OŠ u Zagrebu

Završetkom obnove OŠ "Petra Zrinskog" obnovljene su sve potresom oštećene OŠ u Zagrebu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Završetkom obnove OŠ "Petra Zrinskog", koju je danas obišao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, obnovljene su sve potresom oštećene osnovne škole u gradu Zagrebu. Riječ je o šestom cjelovito obnovljenom školskom objektu, te devetoj školi koja je otvorena u proteklih godinu dana.

Osnovna škola u Krajiškoj ulici izgrađena je davne 1890. Među ostalim, posebna je i po tome što ima odvojene ulaze za dječake i djevojčice, koji su danas samo uspomena na neka davna vremena.

- Ta dva natpisa doživljavamo kao jednu sličicu Zagreba, ja bih čak rekla i onog prosperitetnog, znači onog koji je gledao u unaprijed. Znači već 1921. su imali priliku i djevojčice i dječaci na istom mjestu dobiti obrazovanje, naglasila je ravnateljica OŠ "Petar Zrinski" Mirjana Jermol.

Poslije 99 godina škola je oštećena u potresu, a do prije tjedan dana 515 učenica i učenika i 75 nastavnika nastavu je imalo na čak pet adresa.

- Veliko oštećenje, crvena naljepnica, i krenulo se u projekt i investiciju, dodao je zamjenik gradonačelnik Zagreb Luka Korlaet

- Vrlo vrijedna zgrada, iako nadograđivana kroz povijest, takva kakva jest, je predstavljala jedno zaokruženo umjetničko-arhitektonsko djelo, rekao je.

Obnovom je škola dobila i oko osamsto četvornih metara u potkrovlju. Investicija je vrijedna više od 120 milijuna kuna, od kojih je 98 milijuna osigurano iz Fonda solidarnosti.

- Sve što smo mogli povezati s potresom, s konstrukcijskim ojačanjem ove škole, koja je jako stradala smo povezali i maksimalno iskoristili iz Fonda solidarnosti. Ostaje ovaj dio od dvadesetak milijuna kuna što se nadamo da ćemo moći povući iz NPOO-a, zahvalio bi Ministarstvu graditeljstva na dosadašnjoj suradnji, tako da će ova škola, kao i ostale osnovne škole koje smo radili, biti u potpunosti financirana sredstva Europske unije, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Nakon što su sve osnovne škole oštećene u potresu obnovljene, na redu su srednje i ostale škole. Prva sljedeća je glazbena škola Blagoja Berse, čije se otvorenje očekuje u veljači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!