07:04 / 22.03.2019.

Autor: HRT/Hina

Završila maratonska sjednica Sabora, zakon izglasovan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Drugi put u svojoj modernoj povijesti, prvi se put to dogodilo lani, Hrvatski sabor zasjedao je cijelu noć, s četvrtka na petak, izjašnjavajući se o više od 900 amandmana.
Hrvatski sabor donio je u petak navečer, nakon najduljeg izjašnjavanja o amandmanima u modernom saborovanju, Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Nakon maratonske rasprave, koja je trajala 38 sati, zakon je donijet s 81 glasom za.Mostovi zastupnici uoči glasovanja napustili su sabornicu i nisu sudjelovali u glasovanju. Zanimljivo je da je podršku zakonu dao i nezavisni Siniša Varga, bivši zastupnik SDP-a koji je nedavno izašao iz te stranke.Na zakon je bilo podnijeto rekordnih 911 amandmana, od čega je Most NL podnio 888. Njegovi su zastupnici 'branili' svaki amandman za što im je, uz samo jednu dužu stanku, od sat vremena, trebalo 33 sata, što je rekordno trajanje rasprave o nekoj točki dnevnog reda u povijesti Sabora.

Iako im ni jedan amandman nije prihvaćen, Most je zadovoljan obavljenim poslom. Poslali su, kažu, "poruku kako je predmetni zakon loš, kako služi samo za punjenje HDZ-ove blagajne pred skore izbore za Europski parlament". Uporište za to našao je u odredbi da se dozvoljeni iznos troškova za euro izbore s milijun i pol kuna diže na četiri milijuna kuna.Vlada je pak ustrajala da se Zakonom cjelovitije uređuje financiranja političke aktivnosti i izborne promidžbe, te referendumskih aktivnosti koje do sada nisu bile uređene. Ističe i kako se njime osiguravaju pretpostavke za učinkovitiji nadzor i jačanje transparentnosti uvođenjem informatičkog sustava nadzora financiranja.

Tvrdnje iz Mosta kako je cilj brzog donošenja zakona to da se omogući HDZ-u da u kampanji za izbore za Europski parlament potroši 4 milijuna umjesto milijun i pol kuna, komentirao je kasno sinoć premijer Andrej Plenković koji je u Sabor došao po povratku iz Bruxellesa.

Na pitanje nije li se moglo odgoditi izglasavanje ovog zakona, rekao je da se to mora pitati one koji su napravili "filibastering stavljajući nepotrebne, besmislene amandmane, da bi kazali da je možda postojeći sustav dobar".

- Ništa se ne mijenja u izbornim pravilima, iste uvjete imaju sve stranke. Ovo što rade je protiv interesa građana, besmisleno, loše, banalno... Nema zemlje koja je do sada imala tako mali iznos sredstava za europske izbore. To nije dobro za demokraciju, rekao je dodavši da se nastoji nešto što je racionalno, razumno i nužno, da bi cijela kampanja za EU izbore dobila odgovarajuću vidljivost - povećati sredstava za tu kampanju, rekao je premijer.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se na maratonsko trajanje sjednice, kazavši kako je od Mosta došao proceduralno ispravan zahtjev, "ali da su radili normalnim ritmom, cijeli bi tjedan raspravljali o Mostovim amandmanima".

- To je klasična opstrukcija rada Sabora. Oni su pošli za metodom odugovlačenja, no mi smo uzvratili legitimnim potezom da amandmane odradimo u komadu. Ovo je bila inicijativa Mosta, tu nije bilo smislenih 900 amandmana, rekao je.


Po novom zakonu financijski izvještaji, redovni i izborni, objavljivat će se na jednom mjestu, mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) , što će stručnoj i općoj javnosti olakšati uvid u stranačke financije.

Novi zakon određuje minimalni iznos koji su općine, gradovi i županije dužne osigurati u svom proračunu za redovito godišnje financiranje stranka, iznosi se kreću 1.000 kuna po vijećniku u najmanjim općinama do 8.000 kuna za vijećnike u Zagrebu.

Proračunska sredstva za redovito godišnje financiranje raspoređuju se prema broju dobivenih zastupničkih, odnosno vijećničkih mjesta prema konačnim rezultatima izbora. Do sada se novac raspoređivao prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

Za donacije vrjednije od 5.000 kuna mora se zaključiti ugovor između donatora i primatelja. Povećava se i ukupan iznos dozvoljenih troškova za promidžbu za izbore za Europski parlament, s dosadašnjih 1,5 milijun kuna na 4 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!