18:29 / 26.06.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Završila nastavna godina kakva se ne pamti

-

-

Foto: - / -

Prvo polugodište pamtit će po štrajku, a drugo po nastavi na daljinu. Isprva šok, no prihvatili su novi izazov i brzo dokazali da su mu dorasli.
Završila je nastavna godina kakva se ne pamti. Na jesen je počela provedba reforme, pa je uslijedio štrajk, pa nadoknada, epidemija, zatvaranje škola, nastava na daljinu. Više od tri mjeseca učionice su bile prazne. Zato učenici sada poručuju da iduće godine nastavu žele dočekati u klupama.

Prvo polugodište pamtit će po štrajku, a drugo po nastavi na daljinu. Isprva šok, no prihvatili su novi izazov i brzo dokazali da su mu dorasli.

- U ovoj školskoj godini svi smo učili, i učenici i učitelji i roditelji, koji su nam u svemu pomagali, kazala je učiteljica razredne nastave, OŠ Varaždin, Monika Studak.

- Nismo stali, krenuli smo dalje, nastavili smo i učitelji su svoju nastavu mogli prilagoditi nastavi na Trećem, rekao je učitelj razredne nastave Bojan Iličić iz PŠ Greda iz Siska.

Nastava na daljinu odlična je dopuna, slažu se svi s kojima smo razgovarali, ali ne može zamijeniti poučavanje u školi.

- Ne može ništa zamijeniti taj kontakt nastavnika, učitelja s djecom. To smo shvatili vrlo brzo, vjerujte mi nakon uvođenja nastave na daljinu, naglasio je ravnatelj OŠ Nikole Hribara iz Velike Gorice Stjepan Maravić.

- Ja njima stalno govorim da se maknu od laptopa, da se maknu od mobitela, a na kraju smo se u stvari zakačili da tako kažem na taj laptop i mi i djeca, istaknula je učiteljica razredne nastave, OŠ "Bol" iz Splita, Sanda Gudelj.

- Kad si normalno u školi možeš dić se, rješavat na ploči, pitati normalno učiteljicu. Sad ovo, nije uopće normalno, rekla je učenica Ivna Zoko iz OŠ "Bol" iz Splita.

Stariji se učenici do kraja godine nisu vratili u učionice. Neke su škole zato odlučile organizirano ispratiti svoje osmaše.

-  Došla je ova korona pa nismo mogli, kako da kažem, kako treba proživjeti osmi razred, ali dobro, nema veze, svi smo sad tu, kazao je Franjo Kobujić iz OŠ Franje Krežme, Osijek.

- Znamo da djeci nedostaje taj zadnji dan, da se oproste sa svojim učiteljima, da su željni druženja, naglasila je profesorica, OŠ Franje Krežme, Osijek, Ivana Šunjić.

A kad im je pandemija već pokvarila školske dane, nadaju se da neće i ljetne praznike. Planove već imaju.

- Špricat ćemo se sa pištoljem na vodu, plivati, roniti malo, izroniti morske krastavce, poručila je učenica Ema Maceković iz OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica.

-Mozda nećemo ići na more, ali imamo Dravu, dodala je učenica, OŠ Franje Krežme, Osijek, Marcela Šunjić.

O nastavi u rujnu svi jednako razmišljaju.

- Mogu samo reć što se tiče ove godine neponovila se. I nadam se da ćemo se najesen svi ponovno naći u klupama, naglasio je Niki Drpić, profesor, OŠ "Bol", Split.

- Da nema više nikakvog virusa, da bude svaki dan škola, dodala je čenica, OŠ "Bol" iz Splita Laura Armanda.

I to normalna škola, kažu. Jer ovo "novo normalno" nimalo im se ne sviđa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!