10:27 / 21.07.2019.

Autor: S.M./D.M./HRT

Završio očevid - vatrogasci se opraštaju od kolege

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Preminuli vatrogasac, kako doznajemo, pred sam kraj intervencije sam je izašao iz kuće i sam zatražio liječničku pomoć.
Policija i vještaci forenzičnog centra "Ivan Vučetić" proveli su očevid u Velikoj Gorici gdje je, gaseći požar u potkrovlju obiteljske kuće, sinoć smrtno stradao 24-godišnji vatrogasac. Traže se uzroci smrti koja je još jednom, u boli - ujedinila vatrogasce iz cijele zemlje.

- Vatrogasac poginuo u gašenju požara u Velikoj Gorici 

Kako smo uspjeli saznati, preminuli vatrogasac je pred sam kraj intervencije sam izašao iz kuće i sam je zatražio liječničku pomoć. Pruzela ga je Hitna pomoć, međutim po dolasku u KBC Zagreb već je bio u izuzetno teškom stanju. Unatoč intervenciji Ivan Galeković ubrzo je preminuo.

Točan uzrok smrti pokazat će obdukcija, no neslužbeno doznajemo da se nagutao dima. Koliko je ugljični monoksid opasan, potvrđuje i sudski vještak za požare Slobodan Kocijan. Radi se o vrlo otrovnom plinu koji nema ni mirisa ni okusa, a na crvena krvna zrnca se veže 300 puta brže od kisika.- Smrt mladog vatrogasca velikogoričke Javne vatrogasne postrojbe velik je gubitak za postrojbu, njegovu obitelj i općenito hrvatsko vatrogastvo, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dodajući da je to tužan dan za hrvatsko vatrogastvo, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Vatrogasci su, kazao je, tu da gase požare, spašavaju ljude i imovinu, što rade vrlo uspješno i profesionalno, ali njihov posao je iznimno opasan i toga je svjestan svatko tko se bavi tim pozivom.

Vatrogasci iz cijele Hrvatske putem društvenih mreža opraštaju se od mladog velikogoričkog vatrogasca Ivana Galekovića.  Na Facebook stranici "Vatrogasci - Oni su naši Heroji" objavljene su oproštajne poruke, uz sućut obitelji. Danas je hrvatsko vatrogastvo zamotano u crno..., stoji u objavi.Borislav Turan, zapovjednik JVP-a Velika Gorica, izrazio je sućut obitelji poginulog vatrogasca: "Prvo što ću reći je izraziti moju duboku sućut obitelji našeg poginulog vatrogasca. Teško mi je govoriti, mladi čovjek, dobro dijete. Prvo obitelji moja duboka, duboka sućut"

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić rekao je da se nažalost dogodila velika tragedija: "Jako nas je pogodilo. Žao mi je obitelji jer znam da su svi vatrogasci. Nesreća je pita, a bio je hrabar", kazao je Barišić.- U ime MORH-a i HV-a izražavam iskrenu sućut obitelji poginulog vatrogasca. U ovakvim teškim trenucima ne postoje riječi koje bi mogle donijeti utjehu najbližima, ali uz vas smo svim srcem i dijelimo vašu bol i tugu. Ovo je iznimno težak i tužan trenutak za cijelu Hrvatsku. Kažu naši vatrogasci kako je dobar dan onaj kada se svi vrate svome domu. Ivan je izgubio svoj život nesebično braneći tuđi dom, čime je postao heroj i junak u pravom smislu te riječi, stoji u izrazima sućuti ministra obrane Damira Krstičevića.

Velikogoričkim vatrogascima bit će pružena psihološka pomoć. Na terenu su i dalje sve službe koje istražuju uzrok požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!