16:15 / 18.09.2018.

Autor: HRT

Završio sastanak Medveda s predstavnicima udruga

-

-

Foto: - / -

Iz udruga poručuju da neće odustati od zahtjeva za tematskom sjednicom Sabora o Miloradu Pupovcu. Pisani zahtjev - Saboru će uputiti sutra.
Na poziv ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda - predstavnici braniteljskih udruga razgovarali su s njim o najavljenom prosvjedu u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina na vukovarskom području. Složili su se da se zločini moraju procesuirati te da se o tom pitanju i dalje treba razgovarati. Iz udruga poručuju da neće odustati od zahtjeva za tematskom sjednicom Sabora o Miloradu Pupovcu. Pisani zahtjev - Saboru će uputiti sutra."U cilju donošenja svojih odluka traže i svakako će im u tome Vlada RH pružiti punu potporu u cilju davanja svih relevantnih informacija kao podlogu za donošenje odluke, a sve u cilju analize svih zahtjeva upućenih od strane gradonačelnika Vukovara - kako bismo dobili konkretan uvid o točnom broju procesuiranja ratnih zločina i spoznaju o procesima koji su u tijeku", izjavio je nakon sastanka ministar Tomo Medved.

Vezano za zahtjev udruga za tematskom sjednicom Sabora o Miloradu Pupovcu predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras je kazao: "Mi od svog stava ne odustajemo. Možda je gospodin Pupovac nešto drugačije dvosmisleno rekao pa javnost nije dobro upućena. Možda je promijenio neke stavove ili razmišljanja. Baš zbog toga - neka se to riješi u Hrvatskom saboru".

Hoće li sudjelovati na skupu u Vukovaru udruge će odlučiti nakon što se obave razgovori koje je najavio ministar branitelja", poručila je Ljiljana Alvir. "Cilj je sastanaka imati što više informacija, a radi se o tijelima koja se direktno ili indirektno bave procesuiranjem rat nih zločina, a koja su spomenuta u najavi skupa u Vukovaru", dodala je.

Veterani za prosvjed i očitovanje Pupovca - Plenković: To se tako ne radi

Savjetnik vukovarskog gradonačelnika za branitelje Tomislav Josić rekao je novinarima pred Ministarstvom kako branitelji očekuju "da sjednu kao normalni ljudi, da razgovaraju da se dogovore".

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ponovno je komentirao procesuiranje ratnih zločina u Vukovaru. Kaže da je iznimno teško procesuirati sve ratne zločine - no da je na tome ipak dosta učinjeno. Izvijestio je da je doneseno 109 pravomoćnih presuda, a da postupak u oko 90 slučajeva još traje.Ministar Tomo Medved kazao je ranije kako potpuno razumije žrtve, no upozorava da se institucije i zakoni moraju poštovati. I sam, kaže, nije zadovoljan i često traži od pravosudnih tijela intenziviranje procesuiranja.

Braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed u Vukovaru protiv "šutnje institucija" o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i zatražile raspravu u Hrvatskom saboru o SDSS-u i Pupovcu, te njegovo očitovanje o Domovinskom ratu. Na napise u nekim medijima da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a oštro je reagirao premijer Andrej Plenković poručivši da njemu, kao predsjedniku HDZ-a, "nitko neće birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!