Završna borba za Pulu: Tko će pobijediti - Puh Belci ili Zoričić?

18.05.2021.

19:17

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRt/IMS/V.G.

Elena Puh Belci i Filip Zoričić

Elena Puh Belci i Filip Zoričić

Foto: Srecko Niketic/Sasa Miljevic / PIXSELL

Nastavak političke borbe očekuje i kandidate koji su ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika Pule. U prvom krugu bilo je čak osmero kandidata, a u završnu borbu ušli su IDS-ova Elena Puh Belci i nezavisni Filip Zoričić.


Jedna poznata pjesma kaže - Pula, to je raj. A predizborna obećanja zaista najavljuju raj. U prvom krugu obećavala se obnova centra, nove škole, vrtići, domovi za starije, čak i muzeji. Od osam kandidata, birači su povjerovali obećanjima njih dvoje - IDS-ove Elene Puh Belci i nezavisnog Filipa Zoričića.

- Prvi korak bit će usmjeren prema gospodarstvu i poduzetnicima koji su osjetili najveći teret pandemije, idemo s potpuno novim mjerama za poduzetnike i svima koji otvaraju nova radna mjesta, rekla je Elena Puh Belci, kandidatkinja za gradonačelnicu Pule (IDS).

- Okupit ću i razgovarati sa zaposlenicima gradske uprave, pročelnicima, direktorima, ravnateljima, vidjeti njihovu viziju grada, koji su njihovi problemi, napraviti detekciju i onda krenuti u ono što je iz našeg programa važno, rekao je Filip Zoričić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Pule.

A do tada ostaje još desetak dana političke borbe. IDS je na kampanju potrošio oko 200 tisuća kuna, a u prvom krugu Puh Belci dobila je 6 i pol tisuća glasova.

- Idemo s dogradnjom OŠ Šijana, s konkretnim koracima dalje za dogradnju Doma za starije Alfredo Štiglić, rekla je Puh Belci.

Zoričić je pak osvojio 3 i pol tisuće glasova uz troškove kampanje oko 50 tisuća kuna. Najavljuje izradu aplikacije za veću transparentnost rada gradske uprave.

- Aplikacija je takva da će građani u svakom trenutku moći vidjeti troškove proračuna, putovanja, reprezentacija, troškova gradonačelnika i gradske uprave, kaže Zoričić.

A nakon prvog kruga situacija se zakomplicirala u pulskom gradskom vijeću. IDS je izgubio većinu, a čini se i potencijalne partnere.

- Nećemo koalirati s IDS-om, to sam već nekoliko puta rekao, a bilo bi logično koalirati s kolegama iz SDP-a i Možemo, s time bismo imali većinu i gradsko vijeće, poručuje Zoričić.

- Čekat ćemo kraj izbora i da vidimo na koji način s kojim partnerima krenuti dalje u slaganje većine, kaže Puh Belci.

Može li Zoričić dobiti podršku ostalih političkih snaga te tako ugroziti višegodišnju IDS-ovu vlast u Puli? Za oba kandidata bitno je i motivirati birače jer u prvom krugu na izbore je izašlo manje od 40 posto Puljana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!