Završna konferencija projekta "Regulacija prostitucije u Hrvatskoj"

15.03.2023.

13:44

Autor: IMS/HTV/HRT

Završna konferencija projekta "Regulacija prostitucije u Hrvatskoj"

Završna konferencija projekta "Regulacija prostitucije u Hrvatskoj"

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Hrvatska treba dekriminalizirati prodaju seksualnih usluga u skladu s međunarodnopravnim standardima, pokazuje istraživanje predstavljeno na završnoj konferenciji projekta "Regulacija prostitucije u Hrvatskoj" Instituta Ivo Pilar u Zagrebu. Istaknuto je i da treba uspostaviti sustave potpore za osobe koje žele izaći iz prostitucije. Istraživanje obuhvaća analizu zakona i sudske prakse, stavove stručnjaka te iskustva osoba koje se bave prostitucijom.

- Postoje neke neujednačenosti sa međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava. Znači prvo naš zakon koji kažnjava osobe koje pružaju seksualne usluge nije u skladu s međunarodnim pravnim standardima, jer se zahtjeva da se one dekriminaliziraju i zapravo postoje i neke neusuglašenosti i u sudskoj i policijskoj praksi i da su priče osoba koje to rade različite, kod nekih su to ekonomski razlozi, kod nekih je to nužda, a kod nekih su još neki drugi interesi npr. to što mogu organizirati sami svoje vrijeme, zaraditi dosta novca, što im zapravo odgovara takav način zarađivanja, rekla je Ivana Radačić, voditeljica projekta.

- Zanimljivo je da je policija u Zagrebu bila usmjerena samo na uličnu prostituciju, a od 2018. je više nema, zbog promjena koje su se dogodile u društvu - internet. Sve se prebacilo online, ali policija i dalje ide u smjeru da dobrovoljnu samostalnu prostituciju neće regulirati ili vršiti represiju, oni su više usmjereni na organiziranu. Slična je priča i u Splitu i u Rijeci, na dobrovoljnu odraslu samostalnu prostituciju policija ne vrši nikakvu represiju u tom smjeru, rekla je Marija Antić, članica projektnog tima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!