15:21 / 08.03.2019.

Autor: P.F./HRT/Hina

Završne riječi na suđenju Horvatinčiću, presuda u srijedu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državna odvjetnica zatražila je da Horvatinčića proglase krivim i da ga osim zatvorom kazne oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima. Obrana tvrdi da nije kriv.
Na šibenskom Općinskom sudu iznesene su završne riječi na suđenju Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kolovozu 2011., u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. 

Tužiteljica je kazala kako za okrivljenog ne postoje olakotne okolnosti, te da mu nije utvrđena sinkopa. Horvatinčićev odvjetnik kazao je, pak, da su njegova klijenta mediji razapeli kao ubojicu i kriminalca, a sam je Horvatinčić izjavio da ga se stigmatizira kao okrutnog ubojicu koji se vozi po moru i ubija ljude. Konačna presuda bit će donesena 13. ožujka.

Državna odvjetnica Irena Senečić u svom je završnom govoru od suca Ivana Jurišića zatražila da Horvatinčića proglase krivim i da ga osim zatvorom kazne oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima.

- Horvatinčić je nebrojeno puta kažnjavan i godinama krši prometne zakone. Riječ je o osobi koja ne brine o sigurnosti drugih sudionika u promet. Činjenica je i da ništa nije poduzeo kako bi spriječio nesreću u kojoj su stradali supružnici Salpietro, rekla je Senečić.

Isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana.

 - U početku, odmah nakon nesreće, Horvatinčić je svima rekao da su mu otkazali sve komande na njegovoj jahti, a nigdje se nije spominjalo njegovo zdravstveno stanje. Kasnije su zdravstveni razlozi kod okrivljenog izašli kod obrane u prvi plan pa je tako isplivala i sinkopa. Sinkopu su odabrali jer kratko traje i nije je moguće predvidjeti, a može se dogoditi svakom i ne ostavlja nikakav trag. Ne može je se ni dijagnosticirati kad se točno dogodila, to može potvrditi samo osoba koja je u tom trenutku bila kod njega. Na kraju krajeva, da je bio u nesvijesti, ne bi mogao nacrtati skicu sudara odmah nakon nesreće, koja je presudan dokaz da Horvatinčić nije bio u sinkopi, rekao je Frangeš.

Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević smatraju, s druge strane, da njihovog klijenta u srijedu treba osloboditi svih optužbi.

- Optužba nije dokazana i to činjenicama izvan svake sumnje. Obrana ne mora ništa dokazati ni sinkopu niti ostalo, već dovesti u sumnju optužnicu, a to smo nesumnjivo napravili. Mediji su našeg klijenta razapeli za nešto što se svako malo dogodi na cesti i na moru. Zbog čega je ovaj slučaj poseban? Zbog imena optuženika, kazao je Baica.

Dodao je da je brzina vožnje bila primjerena, nije bilo gustog prometa i ne postoje nikakvi dokazi da Horvatinčić nije pazio u vožnji.

- Da nije izgubio svijest odmah bi znao da nije bilo ikakvog kvara, ali kako nije znao što se dogodilo odmah je najprije posumnjao na kvar. Državni odvjetnik ne razmišlja što je u spisu, već što će mediji kasnije objaviti. Nije bilo neizravne namjere u ovom slučaju. Manevar skretanja u desno poginulih na jedrilici doveo je do sudara. Tužiteljstvo nije dokazalo nikakvo kazneno djelo i tražim da ga se oslobodi, zaključio je Baica.

Miljević je u završnim riječima rekao da ako se optužba ne dokaže, optuženika treba osloboditi.

- Talijanski državljani nisu krivi, ali njihov manevar skretanja udesno bio je uzrok nesreće. Tog 16. kolovoza 2011. godine Horvatinčić je morao dati iskaz policiji, no on se branio šutnjom i ako se okrivljenik odlučio braniti šutnjom sve ono što je prije učinio nije zakoniti dokaz. Pomorska skica ne može predstavljati dokaz i ne može se upotrebljavati. Ako se provede nezakonit dokaz, to će predstavljati tešku povredu sudskog postupka, rekao je Miljević.

Dodao je i da su ponajbolji stručnjaci u državi utvrdili kod Horvatinčića veliku mogućnost sinkope zbog sužavanja vratnih kralježnjaka.

Obračajući se na kraju sudu Horvatinčić je za sve što mu se događa optužio medije.

- Prema djeci stradalih osjećam suosjećanje i tugu u mom srcu koju ne mogu riječima opisati i koja se reflektira na mene osam godina. Zgrožen sam jer optužba me sotonizira i stigmatizira, tvrdi da sam ubojica koji plovi po moru i ubija ljude. Mediji prenose samo takve lažne konstrukcije, a riječi moje obrane ne prenose. Kao da se moja bolest sinkopa može naručiti kao u džuboksu po potrebi, kao i rak kostiju i kemoterapije, kao i rak želuca, za mnom su se crijeva vukla, a ja sam dolazio na raspravu da se sve ovo skupa što prije završi, rekao je Horvatinčić.

Dodao je i da presumpcija nevinosti za njega ne postoji te da je bio osuđen odmah nakon nesreće.

- Divim se prijašnjem vijeću i sadašnjem i uvjeren sam da će suditi po spisu. Doći ću na svaki način do djece, pomagat ću i dalje i želim da podijelimo tu bol. Da nisam u medijima stigmatiziran i ona bi bila tu, upoznala bi jednog drugo Tomu. Molim se bogu svaki dan i želim da me ljudi pamte po dobrim djelima, a ne po prometnoj nesreći. Sad me čekaju još dvije teške operacije koje nisam htio obaviti da proces što prije završi, rekao je Tomislav Horvatinčić.

Nakon sudske rasprave izjavio je da je nakon prošle sudske rasprave uplatio djeci stradalih Talijana određenu odštetu, ali nije htio reći koliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!