Agram: USKOK smatra da je dokazao optužbe, Pripuzova obrana da nema kaznenog djela

25.04.2022.

10:07

Autor: T.V./HRT/Hina

Suđenje u aferi Agram: Petar Pripuz iznosi obranu

Suđenje u aferi Agram: Petar Pripuz iznosi obranu

Foto: HTV / HRT

Suđenje za navodne nezakonitosti na štetu Grada Zagreba u aferi "Agram" u ponedjeljak je ušlo u završnu fazu završnim govorima USKOK-a i obrane poduzetnika Petra Pripuza koji je nakon smrti dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića postao prvooptuženi u tom slučaju.

I dok USKOK smatra da je tijekom višegodišnjeg suđenja dokazao optužbe protiv Pripuza te 15 suradnika pokojnog gradonačelnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki, Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo istaknuo je da u tom slučaju nema ni kaznenog djela.

Sedam točaka optužnice tereti ih za pogodovanje, zamjenu zemljišta, neosnovana zapošljavanja i druge nezakonitosti.

USKOK-ova tužiteljica Marta Šamota Galjer ustvrdila je da je "uzimajući u obzir rezultate dokaznog postupka... nesporno dokazano da su okrivljenici počinili kaznena djela kako im se to stavlja na teret".

Kazala je i da su okrivljenici postupali protivno zakonom propisanoj proceduri, sve kako bi pogodovali društvima prvookrivljenog Pripuza.

- Vidljivo je kako je Milan Bandić imao ne samo saznanja i kontrolu svih važnijih predmeta u gradskim uredima, kao što je bio ovaj sa zamjenom zemljišta s tvrtkom Bramgrad, već da je donosio i konkretne odluke kako se predmet ima riješiti, zaključila je tužiteljica.

Suprotno tužiteljstvu odvjetnik Nobilo ustvrdio je da navodi iz optužnice nisu dokazni. U spisu ne postoji ni jedan posredni ili neposredni dokaz da je Pripuz na ikoga utjecao da njegova tvrtka dobije posao. Nema dokaza ni da je Pripuz tražio da se provede hitni postupak, a legitimni javni interes bio je da se ulice što prije očiste od glomaznog otpada, kazao je Nobilo.

Zaključio je da optužnica u ovom slučaju u biti analizira ispravnost javne nabave, što može biti eventualno prekršaj, a ne i kazneno djelo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!