18:41 / 25.09.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/Borko Brunović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Završnica predizborne utrke u SDP-u

-

-

Foto: - / -

Iz dosad objavljenih ispitivanja javnog mišljenja različitih agencija i naručitelja, proizlaze dva zaključka. Prvi: koliko anketa, toliko favorita. I drugi: ni jedan anketni favorit ne pobjeđuje u prvom krugu.
SDP sutra bira nasljednika Davora Bernardića, koji je podnio ostavku nakon poraza stranke na parlamentarnim izborima. U utrci je petero kandidata. Tko će voditi SDP, mogli bismo doznati već sutra, ili za osam dana, nakon drugog kruga izbora?

Iz dosad objavljenih ispitivanja javnog mišljenja različitih agencija i naručitelja, proizlaze dva zaključka. Prvi: koliko anketa, toliko favorita. I drugi: nijedan anketni favorit ne pobjeđuje u prvom krugu. A u tom prvom, sutra se, kao prva po abecedi, natječe Mirela Ahmetović.

Mirela Ahmetović najmlađa je kandidatkinja i jedina žena u utrci za čelno mjesto u SDP-u. Ove godine obilježava 10 godina stranačkog staža.

Trenutačno je saborska zastupnica i načelnica Omišlja na Krku u drugom mandatu. Taj ju je mandat i učinio široj javnosti poznatom kada se žestoko borila protiv izgradnje LNG terminala.

Ako je suditi prema njezinim porukama tijekom kampanje, jednakom bi žestinom upravljala ne samo strankom nego i državom.

Neće saginjati glavu ni pred kim i spremna je biti premijerka. Najviše vremena Mirela Ahmetović ipak je morala posvetiti opovrgavanju teze da je kandidatkinja svog političkog mentora - Zlatka Komadine.

Ako je Mirela Ahmetović najmlađa, Peđa Grbin sigurno je najviši kandidat za predsjednika stranke u kojoj je već 22 godine. Sa svojih 2 metra i 10 centimetara 2011. postaje i najviši saborski zastupnik, sad već u četvrtom sazivu.

Prvi mu je omogućio Zoran Milanović, pa od tada slovi kao njegov čovjek. Zato ne začuđuje što od Grbinove pobjede najviše u stranci strepe ljudi iz takozvane Bernardićeve struje.

Javno je Grbin rekao i da bi se zbog Milana Bandića SDP trebao ispričati Zagrepčanima jer su ga oni doveli na vlast, a sada bi, ako nema boljeg kandidata, mogli poduprijeti Tomislava Tomaševića iz platforme "Možemo".

Osam godina stranačkog staža više od Peđe Grbina ima Željko Kolar. Slovi kao uspješan krapinsko-zagorski župan, i to već u drugom mandatu.

Unatoč tomu, cijela je Hrvatska za njega čula tek nakon nedavne epizode s prevelikim zaštitnim maskama za zagorske školarce.

Kandidirao se bez potpore svoje matične organizacije. Štoviše, predsjednik krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić stao je uz Grbina, pa je Kolar tijekom kampanje stalno morao opovrgavati da su u svađi i da sad igra za Berinu gubitničku ekipu.

Najviše udaraca svojih protivnika Kolar je ipak primao zbog stupnja naobrazbe. Ironično su poručivali da bi njegovim dolaskom na čelo SDP-a Hrvatska mogla dobiti prvog premijera bez fakulteta.

Doslovno pet do 12, odnosno pet minuta prije isteka roka, kandidaturu za predsjednika SDP-a poslao je Ranko Ostojić.

Iako je još tog poslijepodneva govorio da je njegov izbor Peđa Grbin, a on će se natjecati samo za Predsjedništvo. Na kraju je jedini kandidat za dvije funkcije.

Član je stranke više od polovine života - punih 30 godina, ali u vrhu SDP-a nikad nije vidio ovoliko, kako ih naziva, salonskih ljevičara koji pričaju po Saboru i diplomatskim domjencima, ali ih nema među ljudima na ulici.

Poručuje da je njegov SDP stranka radnika, a ne banaka i kapitala, pa je kampanju i vodio pod sloganom "Ulijevo!"

Ne krije da trenutačno vodstvo stranke nema što tražiti u središnjici ako on kao predsjednik u nju uđe.

Ostojićev vršnjak, 58-godišnji Marino Percan iz Pule, javnosti je najmanje poznat kandidat. U SDP-u je 15 godina, ali nikada nije obnašao nikakve stranačke dužnosti.

Upravo to ističe kao svoju prednost jer nije stigao postati dio neke od frakcija, a nema ni tim.

Njegovo je javno izraženo stajalište da se o stranci razgovara isključivo u stranci, a moralne prodike članstvu ne mogu držati oni koji su rušili stranku i legalno izabrano vodstvo, što je protumačeno kao Percanov udar na sugrađanina Peđu Grbinu...

Predizborna kampanja za novog šefa SDP-a, koja je počela u izbornoj noći, završila je sinoć u našem "Otvorenom", posljednjim sučeljavanjem kandidata uoči sutrašnjih izbora...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!