16:22 / 16.11.2018.

Autor: E.L.S./M.S./HRT

"Zaželi" - rad i edukacija zaposlenima, pomoć potrebitima

-

-

Foto: - / -

Projekt "Zeželi" financira se iz Europskog socijalnog fonda. Osim plaće za domaćice, osigurana je i materijalna pomoć za potrebite osobe.
U projekt Ministarstva rada i mirovinskog sutava "Zaželi", namijenjen zapošljavanju dugotrajno nezaposlenih žena i pomoći starijim osobama u Krapinsko-zagorskoj županiji, uključene su 123 korisnice. U sljedeće dvije godine one će pomagati gotovo 700 starijih osoba.

Gospođa Ljubica već devet godina, od suprugove smrti, živi sama. Uz brojne dijagnoze i samoću, pomoć i druženje su joj neophodni. U domaćici Željki dobila je i pomoćnicu i prijateljicu. Puno mi znači, kaže, jako puno. Kak bi se ja vukla sada do vode i do drva?

Sve to, i mnoge druge kućanske poslove sada joj obavlja njezina domaćica Željka Miškec. Kaže, nije trebala puno razmišljati kad joj je ovaj posao ponuđen na Zavodu za zapošljavanje. Privukla ju je i mogućnost besplatne edukacije. Odlučila je de će se osposobljavati za njegovateljicu.

Ako se taj projekt ne bi nastavio, lakše se čovjek vjerojatno zaposli, to je dosta traženo zanimanje kod nas, smatra.

Projekt "Zeželi" financira se iz Europskog socijalnog fonda. Osim plaće za domaćice, osigurana je i materijalna pomoć za potrebite osobe. Korisnici će dobivati svaki mjesec paket sa kućanskim i higijenskim potrepštinama u iznosu od 200 kuna.

Žene zaposlene projektom Udruge „Kućna pomoć"  pomagat će 120-ero korisnika s područja šest općina i Grada Zlatara. Uz njih, u Zagorju program provode i Društva Crvenog križa Krapina i Zabok.  Vrijednost sva tri projekta je više od 23 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!