09:59 / 04.06.2019.

Autor: I.H./Hina

Zbog bolesti odgođeno ročište u aferi "dnevnice"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.
Pripremno ročište na kojem se trebao odrediti datum početka suđenja bivšem predstojniku premijerova ureda Tomislavu Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko u tzv. aferi Dnevnice u utorak je odgođeno zbog nedolaska Zeljko koja je navodno na liječenju.

I dok je Saucha na novinarska pitanja ispred zgrade zagrebačkog Županijskog suda ponovio samo da nije kriv, njegov odvjetnik Darko Maržić kazao je da jedva čeka da suđenje počne.

Maržić je potvrdio da je pripremno ročište zbog bolesti Sandre Zeljko odgođeno za 9. srpnja, ali nije želio komentirati njezino zdravstveno stanje te hoće li se provesti dodatno vještačenje.

- Mi imamo svoju priču, svoju strategiju, svoju politiku i nemamo što komentirati što je s drugookrivljenom, kazao je Maržić.

U detalje nije želio ulaziti ni USKOK-ov tužitelj Krešimir Ostrogonac. USKOK Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu 2017. kada je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo USKOK-ovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje USKOK-ova rješenja o proširenju istrage slijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", objašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

- Čim prije krenemo s dokazima, prije ćemo biti gotovi, rekao je kratko Maržić nakon dolaska na sud. Dodao je da njegov klijent nije kriv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!