Zbog čega se najčešće prekida školovanje?

07.02.2020.

19:16

Autor: Sunčica Findak/HRT

default error photo
Je li rješenje, o čemu se vrlo često govori - uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja.
Svake godine oko tisuću srednjoškolaca odustane od školovanja. Pokušali smo istražiti koji su najčešći razlozi i je li rješenje, o čemu se vrlo često govori - uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja.

Elizabeta je maturantica i poznaje mnogo učenika koji su prekinuli školovanje.

Koji su bili razlozi?

- Pa najčešće je bila nezainteresiranost ili padanje razreda opet pa nisu imali dalje pravo upisati, kaže Elizabeta.

Svake školske godine oko tisuću srednjoškolaca prekida školovanje. 2017./18. njih 984, a 2018./19. - 1005. Kod nas 3 posto učenika napusti srednju školu prije završetka, a u Europskoj Uniji 11 posto. Različiti su uzroci, kaže profesor Nino Žganec s Katedre za teoriju i metodologiju socijalnog rada s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

- Prvo su neki osobni razlozi na strani učenika. Oni se tiču slabe motiviranosti ili neuspjeha u školi, drugi se tiču škole odnosno nedovoljne podrške djeci koja su drugačija koja trebaju drugačiji ritam obrazovanja, objašnjava profesor Žganec.

Dodaje da i nedovoljna podrška obitelji, ali i lokalne zajednice mogu biti uzroci. Različite su ideje kako smanjiti broj onih koji odustaju od srednje škole.

- Treba ojačati sustav srednjoškolskog strukovnog obrazovanja. Gimnazija nije jedina škola i mislim da novi korak u reformi treba ojačati strukovne i umjetničke škole, smatra ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak.

Mnogo je zagovornika ideje da bi obvezna srednja škola riješila brojne probleme pa i ovaj.

- Obvezna srednja škola bi mogla biti jedno od rješenja. Time bi se na neki način prisililo učenike, jer ako neki pritisak postoji onda bi se po tom pitanju nešto i napravilo, smatra Tomislav Šipek, prof. informatike u Gimnaziji Petra Preradovića, Virovitica. 

- Ovo izgleda puno. Međutim ako se to usporedi sa učenicima koji završavaju, mi smo najbolji po tom pokazatelju čak i u državama koje imaju obveznu srednju školu. Dakle, očito nije rješenje obvezna srednja škola, ali je rješenje da imamo posebne programe za povratnike u obrazovni sustav, ističe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Srednja škola kao obvezna je rješenje. Time bi se morale osigurati i financijske okolnosti jer obaveznost znači i besplatnost i za djecu i obitelj, smatra profesor Žganec.

Ako broju onih koji su odustali pridodamo 30 milijuna i 800 tisuća sati izostanaka učenika samo prošle školske godine, možda je došlo vrijeme da ipak netko i odgovori - zašto je tomu tako!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!