Zbog definicije obitelji HNS očekuje sastanak s partnerima

23.11.2018.

12:57

Autor: D.M./HRT

default error photo
HNS u utorak očekuje sastanak s partnerima nakon što je prije dva dana stopirao saborsku proceduru za konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu.

HNS u utorak očekuje sastanak s partnerima, nakon što je prije dva dana stopirao saborsku proceduru za konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu. Razlog je definicija obitelji u kojoj su iz mogućnosti udomljavanja ispušteni životni partneri iako su zakonski u svemu izjednačeni s bračnim i izvanbračnim partnerima.

"HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za prava istospolnih zajednica, ravnopravnost spolova, jednakost svih građana u društvu i slobode pojedinca i protivi se svakom obliku diskriminacije", naveli su u odgovoru Hini. Istaknuli su da je zajednica životnih partnera zakonski priznata u Hrvatskoj, a kako predloženim zakonom oni nisu obuhvaćeni, otvara se pitanje kolizije s Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije. "Također moramo imati u vidu i europsku praksu, jer je Europski sud za ljudska prava istospolnim obiteljima priznao pojam obiteljskog života, što znači da i životni partneri mogu činiti udomiteljsku obitelj", poručuju.

"Kakav prijepor. Ne vidim nikakav prijepor. Vlada je uputila Zakon o udomiteljstvu u drugo čitanje i Sabor će ga prihvatiti", kratko je rekao premijer Andrej Plenković novinarima u Vladi gdje je potpisan Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je da skidanje zakona s dnevnog reda ne znači da je taj zakon povučen, ustvrdivši da zastupnici očito imaju potrebu još se konzultirati i imaju na to pravo, tako da u tome ne vidi problem. Podsjetila je kako je prijedlog zakona na sjednici Vlade prihvaćen jednoglasno, a HNS ga je u prvom saborskom čitanju podržao. Na kraju je izglasovan i dobio je većinu, a zaključak koji je predložio SDP-ov zastupnik Arsen Bauk, da se kao mogući potencijalni udomitelji navedu i istospolni životni partneri, u glasovanju nije prošao. Na upit je li joj prihvatljivo da istospolni životni partneri imaju pravo na udomljenje, kazala je da cijeni procedure koje zakoni prolaze te da ona nikada nije nametala svoja stajališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!