Zbog divovskih reklama Zagrepčani noćima ne mogu spavati

14.08.2023.

17:02

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/HRT

Zbog divovskih reklama Zagrepčani noćima ne mogu spavati

Zbog divovskih reklama Zagrepčani noćima ne mogu spavati

Foto: HTV / HRT

Stanari uz Trnjansku cestu u Zagrebu već se neko vrijeme žale da zbog postavljene divovske reklame noćima ne mogu spavati. Ništa bolja slika nije ni u ostatku grada gdje se mogu vidjeti sve moguće forme reklama. Stručnjaci su složni- osim što narušavaju vizualni identitet, ugrožavaju sigurnost u prometu jedan su i od velikih faktora onečišćenja, a gradom godinama vlada kaos.

Grad Zagreb napravio je dokument pod nazivom "Analiza izrade baze reklamnih panoa u Zagrebu". Njime je pokazano da se na području Zagreba nalazi više od 4200 reklamnih panoa, ukupne površine 57.500 četvornih metara. Velik dio tih površina je ilegalan, a samo na javnim površinama ilegalno je 18.500 četvornih metara.

- Sve ilegalne plakate po dojavi ili samoinicijativno evidentiraju komunalni redari i izdaju prekršajne naloge. Od početka 2022. izdano je gotovo 1000 prekršajnih naloga za nelegalno postavljene plakate, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika grada Zagreba.

3000 oglasnih mjesta su privatna a oko 1200 je u nadležnosti Zagreb plakata.

"Zagreb plakat svoje obveze uredno ispunjava i svake godine uplaćuje devet milijuna kuna naknade u proračun Grada Zagreba, sukladno važećem ugovoru s Gradom Zagrebom. Problema na terenu ima, o tome i mi imamo saznanja te znamo da se na rješavanju istih radi.", priopćila je Uprava Zagreb plakata.

Ilegalno oglašavanje često je popraćeno devastiranjem zelenih površina, vizualnim narušavanjem javnog prostora, ali i odvraćanju pozornosti u prometu.

- Odvraćaju pozornost, pa se može netko popiknuti i svašta se može dogoditi, rekla je Marija.

- Ja mislim da odvraćaju pozornost. U svakom slučaju, ipak su to velike reklame, pa se netko zagleda i ode kvragu, rekao je Ilija.

U svibnju ove godine donesena je nova odluka o komunalnom redu kojom se želi ukloniti ilegalne reklame i kojom se ograničava veličina reklamnih panoa na privatnim stambenim zgradama na 12 četvornih metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!