Zbog držanja strogo zaštićenih češljugara Novaljac će kazneno odgovarati

05.09.2022.

15:35

Autor: Hina/HRT

.

.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Zbog držanja strogo zaštićenih ptica češljugara 58-godišnji Novaljac kazneno će odgovarati za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, izvijestila je u ponedjeljak ličko-senjska policija.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja policijska postaja Novalja osumnjičila je 58-godišnjaka da je u studenom 2021. godine i u veljači 2022. godine ulovio ukupno 16 češljugara, strogo zaštićenih ptica.

Također se sumnjiči da je od nepoznate osobe kupio tri jedinke bastarda i jednog češljugara bez popratne dokumentacije i držao ih u kavezima u obiteljskoj kući na području Novalje.

Po nalogu inspekcije za zaštitu okoliša Državnog inspektorata ptice su Novaljcu oduzete, odnosno kako je Hini rekla glasnogovornica lokalne policije Maja Brozičević, osumnjičenik se ptica odrekao u korist Republike Hrvatske.

Potom je 16 češljugara vraćeno u prirodu, a tri su bastarda i jedan češljugar smješteni u oporavilište za ptice.

Bastard je naziv za mješance, a u priopćenju se ne navodi o mješancima kojih je vrsta ptica u ovom slučaju riječ. Češljugar je ptica pjevica, u narodu poznatija kao štiglić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!