21:25 / 14.11.2019.

Autor: S.M./Hina

Zbog govora mržnje isključeno osam zagrebačkih HDZ-ovaca

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Isključeni su Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Parka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Miro Boras, Krasnodar Raguž i Vlado Kolak.
Sud časti Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a odlučio je večeras, zbog širenja govora mržnje na društvenim mrežama, isključiti osam članova,  doznaje se neslužbeno iz stranke.

Isključeni su tako Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Parka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Miro Boras, Krasnodar Raguž i Vlado Kolak.

Stegovni postupak trebao je biti pokrenut i protiv Marijana Banellija, ali je on jučer podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napustio HDZ. Svemu je danas prethodila telefonska sjednica zagrebačkog HDZ-a i Predsjedništva te gradske organizacije koji su prihvatili taj stranački prijedlog.

Nakon odluke gradskog Suda časti isključeni članovi mogu se žaliti Visokom časnom sudu koji može potvrditi ili pak odbaciti izrečenu mjeru. Zagrebački će se HDZ sutra o svemu oglasiti službenim priopćenjem.

Nakon što je izbila afera "WhatsApp", vodstvo HDZ-a odlučilo je sankcionirati sve članove stranke koji su u grupama na WhatsAppu, Viberu i Facebooku širili govor mržnje, prijetili ili pozivali da se glasuje za druge kandidate, a ne za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković komentirao je aferu "WhatsApp" i večerašnji sastanak s tim u vezi u zagrebačkom HDZ-u. Na novinarsko pitanje je li smjena pojedinih ljudi u Gradskom odboru HDZ-a  tek početak, odnosno do kuda će to sve ići odgovorio je: "Ne znam što sad radi Gradski odbor HDZ-a, o tome će odlučivati časni sudovi."

- Ono što je jako važno u mandatu koji ja vodim na čelu HDZ-a, sada već gotovo tri i pol godine, mislim da smo razvili kulturu dijaloga i kritičkog mišljenja i rasprave o svim mogućim pitanjima, rekao je Plenković.  Dodao je kako postoje neki obrasci ponašanja koji su norme pristojnoga, razumnoga ponašanja te da se ono što je izvan toga ne može tolerirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!