Zbog gradnje hotela zamućenja mora u zadarskoj luci moguća sve do svibnja

21.03.2023.

14:26

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/Radio Zadar/HRT/D.M./S.M.

Pogled iz zraka na zamućeno more

Pogled iz zraka na zamućeno more

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Nakon aktiviranja gradilišta luksuznog Hyatt hotela, u zadarskoj luci zamutilo se more. Zamućenje ispred zgrade Maraske krenulo je uz obalu, ali se počelo širiti u uvalu Jazine. 

Galerija
Pogled iz zraka na zamućeno more, Foto: Sine Zelic/PIXSELL
Pogled iz zraka na zamućeno more, Foto: Sime Zelic/PIXSELLPogled iz zraka na zamućeno more, Foto: Sime Zelic/PIXSELLPogled iz zraka na zamućeno more, Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Zbog radova na gradilištu budućeg Hyatt hotela Maraska, morska i podzemna voda zajedno sa zemljanim materijalom ispuštaju se u more preko postojećeg sustava za odvodnju oborinske vode zgrade.

Investitor, Doğuş grupa, najavio je moguće zamućenje mora i o tome obavijestio sve relevantne institucije grada.

- S tim da je prije toga napravio analizu te vode preko Zavoda za javno zdravstvo koja je pokazala da je to čisto more i voda izmiješani sa česticama prašine, kazao je Grgo Peronja, direktor Odvodnje d.o.o. u Zadru.

- Mrlja je duga 200 i široka 50 metara. Prema prvim spoznajama ne predstavlja opasnost za biljni i životinjski svijet u moru, dodaje Peronja.

Obavijest investitora, Grad očito nije dovoljno dobro prenio građanima. Pogled iz zraka sve otkriva. Onog trenutka kada su iskopi na temelju došli do razine mora, došlo je do problema.

- Pošto je tu prisutna veća količina podzemnih voda i mora prilikom iskopa dolazi do trešnje terena i miješanja s morem, istaknuo je Peronja.

Iskopi, a time i mogućnost novih zamućenja mogli bi potrajati sve do svibnja. Cijelo to vrijeme provodit će se nadzor kakvoće mora, No, čim završi prva faza radova, more više ne bi trebalo biti zamućeno.

Peronja poručuje da se u roku od 24 sata more stabilizira i iščisti kao da se ništa nije dogodilo.

Četiri godine Zadar čeka početak izdradnje prvog gradskog hotela s 5 zvjezdica. Ne valja kad se ne radi, ne valja kad se radi. Tko li bi nam svima ugodio.

Podsjetimo, riječ je o gradilištu luksuznog hotela turskog investitora Dogus grupe. Bit će to prvi Hyatt hotel u Hrvatskoj, na atraktivnoj lokaciji nekadašnje tvornice Maraska. Burak Baykan, regionalni direktor Doğuşa Hrvatska prije je izjavio da je riječ o investiciji ukupno vrijednoj oko 120 milijuna eura, dok je cijena samog hotela 50 milijuna eura.

- Bit će to Hyatt Regency hotel sa 130 soba, a rezidencijalni dio oko hotela imat će 160 smještajnih jedinica, naglasio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!