12:46 / 11.09.2020.

Autor: Hina

Zbog ilegalnih migranata Bulj traži angažiranje vojske na granicama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Upozorio je da će Hrvatska imati golemu štetu od ilegalnih migranata i ljude koji u strahu žive u pograničnim područjima koji su, kako je rekao, zaboravljeni.
Zastupnik Mosta Miro Bulj zatražio je u petak upućivanje vojske na granice kako bi se lokalno stanovništvo u pograničnom području zaštitilo od ilegalnih migranata koji ih napadaju i uništavaju im imovinu dok je predsjednika Sabora pozvao da omogući saborsku raspravu o toj temi.

- Pozivam Vladu da otvori oči i omogući da Hrvatska bude sigurna država,a  ne da se dodvorava njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i njezinoj politici otvorenih vrata za migrante, koja se pokazala pogrešnom, rekao je Bulj na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Upozorio je da će Hrvatska imati golemu štetu od ilegalnih migranata i ljude koji u strahu žive u pograničnim područjima koji su, kako je rekao, zaboravljeni.

Podsjetio je kako je Slovenija donijela odluku da će vojska pomagati slovenskoj policiji na granici uvodeći dronove i helikoptere te jače represivne mjere nego do sada.

Hrvatska kao "Alisa u zemlji čudesa"

Također je naveo da je austrijski kancelar Sebastijan Kurz prije nekoliko dana izjavio da je bila pogrešna politika otvorenih vrata prema ilegalnim migrantima, a cijelo to vrijeme se hrvatska Vlada ponaša kao "Alisa u zemlji čudesa" zatvorenih očiju.

Dodao je da će se za nekoliko dana u Sloveniji sastati premijeri Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije te da sve susjedne zemlje poduzimaju mjere i šalju vojsku na granicu, osim Hrvatske koja je na periferiji, pograničnom području EU, na što premijer Kurz upozorava kao najveći problem.

Naveo je kako u ovom trenutku imamo 60.000 ilegalnih migranata na području BiH, Turska prijeti puštanjem ilegalnih migranata prema EU dodavši kako će sve to doći do Hrvatske.

- Istodobno hrvatska vlada zatvara pogranične prijelaze da Hrvati iz Livna ne mogu doći do Sinja i Splita gdje rade ili se školuju, već moraju ići na druge prijelaze 60 kilometara duljim putem, zaboravljeni su od svih, svakodnevno prosvjeduju i upozoravaju na taj problem, rekao je.

Podsjetio je i kako je na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost tražio da se hitno održi tematska sjednica o upućivanju vojske na granice jer prema zakonu iz 2016., Hrvatska vojska ima mogućnost ići na granice te na taj način pomoći hrvatskoj policiji, a isto to radi i Slovenija.

Hrvatski sabor nije imao priliku raspravljati o marakeškom sporazumu, upozorio je Bulj te pozvao Vladu i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da omogući saborsku raspravu o "velikom problemu koji se skriva pod tepih, a uskoro će nabujati u idućim tjednima".

- Sada je u fokusu Zagreb i koronavirus, no činjenica je da je Hrvatska prva u EU na udaru ilegalnih migranata i da dolaze teška vremena, poglavito u pograničnim područjima gdje ljudi žive u strahu za sebe, svoju djecu, starije i nemoćne i imovinu, poručio je Bulj.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!