Jak vjetar - ograničenja i zabrane na autocestama i državnim cestama

27.01.2023.

07:40

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zbog jakog vjetra ograničenja i zabrane na autocestama i državnim cestama

Zbog jakog vjetra ograničenja i zabrane na autocestama i državnim cestama

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Paški most, upozoravaju iz HAK-a.

Vožnja otežana zbog snijega, moguća poledica

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće te na lokalnoj cesti između Kraljevice i Križišća promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu i autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za I. skupinu vozila.

Otežano se vozi zbog snijega mjestimice u Gorskom kotaru i Lici. Zbog niskih temperatura u unutrašnjosti moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima, a iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivaju vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Galerija
Otežano se vozi zbog snijega mjestimice u Gorskom kotaru i Lici, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Otežano se vozi zbog snijega mjestimice u Gorskom kotaru i Lici, Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, arhiva

Teškoće u pomorskom prometu

U prekidu su trajektne linije: Lopar-Valbiska, Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak te katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka.

Opet češći snijeg, na moru većinom suho, ali jaka i olujna bura

Danas će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, često uz slab snijeg, osobito u gorju, Srijemu i Posavini, gdje je i najveća vjerojatnost za tanji snježni pokrivač. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar temperatura će biti većinom od 0 do 2 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pak od -1 do 3 °C, ali će zbog osjetnog sjeveroistočnjaka mnogima vjerojatno djelovati kao da su na cjelodnevnim "minusima" na vrhovima okolnoga gorja. Pahulje rijetke, uglavnom u Posavini, Banovini i na Kordunu.

Češći snijeg u također oblačnom Gorskom kotaru i Lici, gdje će se postojeći snježni pokrivač još malo podebljati. Poneka pahulja može doći i do mora, nošena jakom i olujnom burom, koja će podno Velebita imati i orkanske udare. Ni u ostatku djelomice sunčanog sjevernog Jadrana ne smije se isključiti mogućnost gdjekoje kišne kapi.

Sasvim suho ne može se jamčiti ni u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, posebice ne u unutrašnjosti i na otocima, gdje je ovaj siječanj među kišovitijima u povijesti mjerenja. U Hvaru i Komiži, primjerice, u prošlih 18 dana palo je više kiše nego prošle godine u prvih 7 mjeseci. I dok će oborine biti rijetke, bura će puhati posvuda - često jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske podjednako ili samo malo manje vjetrovito i valovito, ali još oblačnije, uz češću premda ne i obilnu kišu, u unutrašnjosti mjestimice i snijeg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!