DHMZ objavio narančasto upozorenje zbog jake bure

06.02.2023.

09:54

Autor: HRT/V.G./Hina

Zbog jakog vjetra tijekom dva dana oko 600 intervencija

Zbog jakog vjetra tijekom dva dana oko 600 intervencija

Foto: DVD Brestovac / HVZ

Zbog jakog vjetra bio je povećan broj vatrogasnih intervencija te je tijekom dva dana zabilježeno njih gotovo 600, u kojima su sudjelovala 1.982 vatrogasca, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).


Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas narančasto upozorenje zbog jake bure.

Područje Kvarnera i cijele Dalmacije zahvatit će pojačana do jaka, mjestimice vrlo jaka bura koja će poslijepodne malo oslabjeti, a navečer ponovno pojačati. Očekuju se udari vjetra i do 100 km/h.

Na dubrovačkom području očekuju se mjestimice olujni i orkanski udari bure, s udarima i do 130 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Također, iz Civilne zaštite upozorovaju građane da budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtjeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Zbog mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra do 100 km/h, narančasto upozorenje izdano je i za sutra za područje Kvarnera.


Zbog jakog vjetra u dva dana gotovo 600 vatrogasnih intervencija


Vatrogasci su uklanjali s prometnica srušena stabla i granje, limove i crijepove s krovišta. Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193, tijekom dva dana ukupno je zabilježena 591 intervencija u kojima je sudjelovalo 1.982 vatrogasaca s 661 vozilom.

Povećan broj intervencija zabilježen je na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Splitsko-dalmatinske županije.

Vatrogasci su i dalje na terenu gdje rade na sanaciji te će ostati do potpune normalizacije situacije, navodi se u priopćenju.


Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je tijekom protekle večeri i noći 30-ak dojava s područja županije o srušenim stablima, stupovima telefona i stupovima javne rasvjete, metalnim ogradama sa gradilišta i ostalim stvarima na prometnici.

Primljena je i dojava da je vjetar odnio limeni krov nadstrešnice na autobusnom kolodvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!