09:58 / 06.03.2020.

Autor: HRT/Hina

Zbog koronavirusa odgođena putovanja hrvatskih učenika u inozemstvo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog koronavirusa odgođena su putovanja svih hrvatskih učenika u inozemstvo. Tu je vijest objavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na svom Facebooku.
Zbog koronavirusa odgođena su putovanja svih hrvatskih učenika u inozemstvo. Tu je vijest objavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na svom Facebooku.

Odluka o odgodi putovanja bit će na snazi, kako je napisala, najmanje mjesec dana.

- Sigurnost učenika i odgojno obrazovnih radnika mora biti na prvom mjestu, zato smo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite upravo poslali uputu školama o odgađanju svih putovanja izvan Republike Hrvatske barem u idućih mjesec dana.

Podijelite ovu važnu informaciju s kolegama i prijateljima, napisala je Divjak.


Putničke agencije zabrinute, ali još ne očekuju prevelike štete zbog odgode školskih putovanja u inozemstvo

Putničke agencije su zbog preporuke odgode školskih putovanja u inozemstvo zabrinute, ali još ne očekuju prevelike štete za poslovanje u idućih mjesec dana, komentirao je novu preporuku Ministarstva obrazovanja Jurica Glavina, voditelj UHPA-ine specijalizacije za školska putovanja.

UHPA (Udruga hrvatskih putničkih agencija) naime u svojim aktivnostima ima i segment školskih putovanja, kao i članice-agencije koje se bave samo tim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvo.

- U idućih mjesec dana još je 'niska' sezona školskih putovanja, tako da agencije koje se time bave neće imati baš prevelike štete, ali će ih biti. Zbog toga smo poslali upite našim članicama-agencijama koje se time bave da nam do ponedjeljka dostave što mogu oko toga, te ćemo tada moći i preciznije reći o kojim se tu brojkama radi i koliko će tu biti utjecaja na financije, poslovanje i drugo, ističe Glavina.

Iznimno važnim u novoj preporuci ministrice obrazovanja drži što se putovanja odgađaju, a ne otkazuju, jer to, kako kaže - ostavlja mogućnost nama agencijama da se s partnerima u zemlji i inozemstvu možemo razgovarati i dogovarati za realizaciju tih putovanja u nekim drugim, kasnijim terminima.

- I mi kao i ostali pažljivo pratimo vijesti, informacije, upute i preporuke stožera oko koronavirusa, agencije također međusobno komuniciraju i prilagođavaju se situaciji koliko mogu te se nadaju najboljem, poručuje Glavina, napominjući kako je moguće da bude otkaza putovanja, ali misli da toga neće biti puno u idućih mjesec dana, jer je, kako kaže, visoka' sezona za školska putovanja u inozemstvo iz Hrvatske u kolovozu i rujnu, kada ih se i najviše ostvaruje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!