12:53 / 02.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Zbog koronavirusa pala prodaja alkohola i duhana maloljetnicima

Državni inspektorat

Državni inspektorat

Foto: Zoe Sarlija / Pixsell

Državni inspektorat lani je u odnosu na 2020. zabilježio manje povreda propisa koji se odnose na prodaju alkohola i duhana maloljetnicima, a ocjenjuje da su jedan od razloga za to epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.


Turistički inspektori su u 2733 inspekcijska nadzora poslovanja ugostiteljskih objekata koji poslužuju pića, napitke i hranu u 10 slučajeva utvrdili usluživanje alkoholnih pića maloljetnicima dok u 11 slučajeva ugostitelji nisu na vidljivo mjesto istaknuli oznake o zabrani alkohola za mlađe od 18 godina, što je propisano Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Za utvrđene povrede inspektori su podnijeli nadležnim prekršajnim sudovima dva optužna prijedloga, donijeli jedan prekršajni nalog i naplatili 18 kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Tržišni inspektori su u 1047 inspekcijskih nadzora pridržavanja Zakona o trgovini, kojim je zabranjena prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina, utvrdili 13 povreda propisa.

Zbog toga su donijeli dva upravna rješenja o otklanjanju nepravilnosti zbog neisticanja oznake o zabrani prodaje alkohola, podnijeli četiri optužna prijedloga te izdali dva prekršajna naloga. U sedam utvrđenih povreda propisa primijenjeno je načelo oportuniteta.

Tijekom prošle godine obavljen je i 771 nadzor zabrane prodaje i isticanja oznake o zabrani prodaje duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnicima, pri čemu su utvrđene dvije povrede propisa, a tržišni inspektori poduzeli su zakonom predviđene mjere.

Uspoređujući s 2020., lani je zabilježeno manje povreda propisa koji se odnose na prodaju duhana i prodaju i usluživanje alkohola maloljetnicima. Jedan od razloga takvih pokazatelja sigurno su i epidemiološke mjere, kaže Državni inspektorat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!