16:59 / 31.01.2022.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/HRT

Zbog koronavirusa zagorska hitna imala 300 intervencija u mjesecu

Pandemija je utjecala na sve segmente zdravstvene zaštite

Pandemija je utjecala na sve segmente zdravstvene zaštite

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pandemija je utjecala na sve segmente zdravstvene zaštite, pa tako i na hitnu službu. Najviše intervencija hitne službe u Krapinsko-zagorskoj županiji odnosi se upravo na COVID-19. Nakon kratkog zatišja početkom mjeseca, njihov broj ponovno raste. Ovog mjeseca zbog koronavirusa zagorska hitna imala je 300 intervencija. 

I ovog je vikenda u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Donjoj Stubici najviše intervencija bilo vezano uz COVID-19. Ekipa se upravo vratila, a na vratima dijete pozitivno na koronavirus.


Odijevanje i skidanje zaštitnih odijela već je rutina.


- Imamo 50-ak intervencija na dan, a COVID nam čini 20 posto. Imam 30 godina radnog staža i nikad se nije dogodilo da je neka bolest imala toliki fokus u medicini i zauzela toliko kapaciteta kao COVID, kaže Jadranka Urbanc, dr. med., liječnica u Zavodu za hitnu medicinu, Donja Stubica.


Omikron-varijanta ne izaziva tako tešku kliničku sliku, trenutačno pacijenti najčešće sami dolaze na vrata hitne. Srećom, iza nas su dani kad se provodila stroga trijaža i čekalo na prijam u bolnicu.


- Primjećujemo da se dosta ljudi javlja s post-COVID problemima, to je učestalo. Najčešće s kardiološkim problemima, neurološkima i tako. Možemo očekivati u budućnosti da ćemo to sve češće vidjeti, kaže Urbanc.


Hitna je organizirana tako da pokriva 8 gradova i općina, a i ove godine županija plaća rad timova hitne T1 u Klanjcu i Konjščini, što stoji 2,8 milijuna kuna. Ravnomjerna i svima dostupna hitna medicinska skrb važnija je nego ikad prije.


- 1870 pacijenata vezano uz COVID, 600 tisuća prijeđenih kilometara, a prosječno vrijeme od prijema poziva do dolaska k pacijentu je 16 minuta, kaže Krešimir Božić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.


Prema izvještaju Zavoda za hitnu medicinu, prošle godine obrađeno je gotovo 25 tisuća pacijenata, dakle već dvije godine najveći je fokus bio na koronavirusu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!