Pad broja posjetitelja u nacionalnim parkovima

05.04.2021.

19:46

Autor: Zrinka Grancarić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

O tome kako se u našim nacionalnim parkovima nose s koronakrizom i time što nema posjetitelja govorili su gosti Zrinke Grancarić u središnjem Dnevniku HTV-a, ravnatelji nacionalnih parkova Plitvička jezera i Kornati.


Galerija
Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, Foto: Dnevnik/IMS/HRT
Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati, Foto: Dnevnik/IMS/HRT

Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, naglasio je da je park u 2020. ostvario samo 25 posto prometa u odnosu na godinu prije.

- Posljednjih su godina Plitvička jezera ostvarivala rekorde i imala rast broja posjetitelja, što smo morali i ograničavati, rekao je.

Naglasio je da ipak ima posjetitelja, pogotovo danas zato što je bio lijep dan, a o tome ovisi boravak u prirodi.

- Na Kornatima je bilo bure ovih dana tako da ne bi bilo gužve u svakom slučaju, rekao je Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati. Dodao je kako svejedno vlada umjereni optimizam i sektor je spreman, no nitko se još ne usuđuje reći kada će nautički promet početi rasti.

Istaknuo je kako su prošle godine najave bile sjajne za predsezonu i posezonu, no nakon 20. 8. nautičkog turizma gotovo i nije bilo.

- Ove godine ćemo biti spremniji i fleksibilniji za sve što nas čeka, naglasio je.

Ježina je rekao da je nacionalni park prošle godine ostvario 50 posto prihoda u usporedbi s godinom prije i istaknuo kako je nautički turizam nešto najbolje što se ljudima može dogoditi u ovoj koronakrizi. 

Na pitanje je li Plitvičkim jezerima „godilo” što je bilo manje posjetitelja, Kovačević je rekao da su već prije krize počeli upravljati posjetiteljima i uveli novo upravljanje "online" ulaznicama, no od ovog smanjenja broja posjetitelja ne vide posebnu korist što se tiče poboljšanja prirode zato što su oni javna ustanova koja se bavi upravljanjem prirodom, a nisu turistička tvrtka.

- U predsezoni ulaznica za Plitvička jezera za domaće goste stoji 80 kuna, ali ljeti te su cijene 300 kuna, konstatirala je Grancarić.

- Cijene ulaznica uvijek su bile predmet rasprave u hrvatskoj javnosti. One datiraju još iz trogodišnjeg planiranja iz 2019., no, s obzirom na pandemijsku godinu, nećemo ići na te cijene, rekao je te dodao da, kad je riječ o sadašnjim cijenama ulaznica, one za djecu od 7 do 18 godina stoje 35 kuna, a na ljeto će to biti maksimalno 200 kuna. 

- Ali dok ljeto ne dođe, imat ćemo razne pogodnosti, naglasio je ravnatelj nacionalnog parka.

Cijena jednodnevne ulaznice za Kornate u ljetnim mjesecima za brodove do 7 metara je 300 kuna, a za one od 7 do 11 metara 400 kuna.

Ježina je rekao da su te cijene na snazi posljednje 4 godine, ali da se razmišlja o njihovim korekcijama, no mora se vidjeti razvoj turističke sezone.

Obojica su rekla da su optimistični glede ove sezone te kako smatraju da im smanjenje broja gostiju neće donijeti veće probleme. Kovačević je izjavio da u prošloj godini, unatoč smanjenju prihoda, nisu nikoga otpustili, a čak su i ulagali u infrastrukturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!