Zbog letačkih aktivnosti moguće probijanje zvučnog zida

14:43 / 11.01.2022.

Autor: P.F./Hina

191. eskadrila lovačkih aviona HRZ-a

191. eskadrila lovačkih aviona HRZ-a

Foto: M. Karačić / Arhiva MORH

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti eskadrile lovačkih aviona će od utorka do četvrtka, od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, izvijestili su iz MORH-a.

Aktivnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Planiran je probni let na podzvučnim brzinama u zoni probnih letova Lekenik, nakon čega će se provoditi zadnja faza ispitivanja aviona tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te MORH moli građane za strpljenje i razumijevanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!