Zbog milijunskih dugova upitno poslovanje domova u Lici

29.06.2022.

16:20

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT

Zbog milijunskih dugova upitno poslovanje domova u Lici

Zbog milijunskih dugova upitno poslovanje domova u Lici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dug domova za starije i nemoćne u Gospiću, Udbini i Otočcu kojima je osnivač ličko-senjska županija prešao je 5 milijuna kuna samo prema dobavljačima. Upitno je daljnje poslovanje domova. Nova uprava krivi staru, o slučaju se oglasio i župan.

Nova ravnateljica Doma za starije i nemoćne Ličko-senjske županije Ivanka Stilinović tvrdi da su nepravilnosti uzrokovane dugogodišnjom nebrigom stare uprave. Stanje je, kaže, neodrživo.

- Dom je danima zbog duga za loživo ulje bio bez tople vode. Mi u principu ne plaćamo ni struju ni vodu, ni komunalne naknade, podmirujemo samo dio hrane za korisnike, kaže.

Na naplatu uskoro stiže dodatnih 500 tisuća kuna, kao i izgubljeni sudski sporovi sa zaposlenicima u iznosu od 200 tisuća kuna. Postoji 5 milijuna kuna prema dobavljačima, uz 750 tisuća kuna za vraćanje kratkoročnog kredita, dodaje.

Prozvani dosadašnji ravnatelj Ivan Brozović ne poriče dug no ističe da ga je on naslijedio. Tvrdi, korona i nepopunjenost kapaciteta doveli su do sadašnjih gubitaka.

- 150 korisnika puta tri 3.000 kn - to su gubitci na mjesečnoj bazi, jednostavno ih se ne može pratiti. Dopise šaljem godinu dana i nitko ih nije pročitao, dodaje. Proziva i sadašnju upravu županije za koju kaže da nije imala sluha za domske probleme.

Župan Ernest Petry to negira. Kaže kako je Brozovića primila zamjenica župana zadužena za društvene djelatnosti. Dodaje kako je pokrenuo mehanizme da bi se mjesečni minus od oko 220 tisuća kuna riješio u što kraćem roku kao i popunjavanje domova u suradnji s centrima za socijalnu skrb i ministarstvom.

Revizijom poslovanja utvrđeno je da je stara uprava decentralizirana sredstva Ministarstva nenamjenski trošila, uočen je nesrazmjer naručenog i potrošenog loživog ulja, štedjelo se na hrani za štićenike doma - ističu u Županiji. Svu je dokumentaciju preuzela policija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!