08:30 / 06.02.2020.

Autor: D.M./S.M./HRT

Zbog mnogo amandmana na GUP analiza do ponedjeljka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči sjednice "prosvjed protiv Bandićeve otimačine grada" u organizaciji Zelene akcije, Prava na grad, 'Sigeta' i inicijative 'Zagreb'.
Burno je bilo cijeli dan u zagrebačkoj skupštini, ali i ispred nje. Na dnevni je red stigao dugonajavljivani prijedlog izmjena GUP-a gradonačelnika Bandića. Radi se o ključnom dokumentu za razvoj grada koji je dva puta vraćan na doradu, a kamen spoticanja je bio takozvani Zagrebački Manhattan.

Promjena Generalnog urbanističkog plana ovisi o zagrebačkom HDZ-u, no kako se i najavljivalo, više od 80 podnesenih amandmana njegovo će izglasavanje  odgoditi.

Zagrebački HDZ podnio je 15 amandmana na prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti i Zelena lista podnijela ih je čak 65, dok je zagrebački gradonačelnik podnio njih šest.

S obzirom na to da su amandmani podneseni po hitnoj proceduri, zastupnici su o svakom pojedinačno morali glasati hoće li biti uvršteni u dnevni red, te su, nakon procedure koja je potrajala sat vremena, svi prihvaćeni i uvršteni u dnevni red.

Točka o GUP-u počela je u 15 sati. I odmah prekinuta. Sastali su se odbori ne bi li postalo jasnije na što su ti amandmani podneseni - na GUP ili na današnju točku - izmjene i dopune GUP-a. 

Odbor za prostorno uređenje i i Odbor za statut, poslovnik i propise nakon trosatne su rasprave donijeli odluku da su amandmani podneseni sukladno proceduri.

Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, izjavio je da se očekuje stanka do ponedjeljka kako bi se svi amandmani, proanalizirali.

- Nakon dobre i kvalitetne analize donijet će se odluka o amandmanima koji će se prihvatiti, a koji eventualno neće, rekao je Mikulić.

Na pitanje šteti li HDZ-u koalicija s Milanom Bandićem, Mikulić je rekao da on o tome govori na stranačkim tijelima. - Znate da imamo potpisan sporazum u 17 točaka o suradnji s gradonačelnikom. Sve je moguće promijeniti, bilo koju točku u tom sporazumu. Može se poboljšati ili ne poboljšati ako dođe do zaključka da to dalje ne treba ići, kazao je Mikulić.

Prema proceduri, o amandmanima koje zastupnici prihvate u nastavku sjednice, treba se očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

- Moje mišljenje je, osobno, da moramo ići na novi GUP, ali zakonski gledajući, ne treba nova javna rasprava, rekao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Dakle, zadnju riječ o amandmanima imat će Ministarstvo graditeljstva. No, koliko će ta stručna procjena trajati, ne može procijeniti.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavlja se u ponedjeljak, 10. veljače raspravom o izmjenama i dopunama GUP-a te 86 amandmana. Na dnevnom redu Skupštine ukupno je 47 točaka, a zastupnici su danas raspravili njih tek sedam.

Tomašević: Amandmanima na izmjene GUP-a HDZ kupuje vrijeme

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ocijenio je u stanci sjednice Gradske skupštine da amandmanima na izmjene GUP-a HDZ zapravo kupuje vrijeme. "Očito je HDZ podijeljen. Neki su bili da se izglasa taj GUP bez ikakvih amandmana danas, a neki su bili čak da se sruši, da se glasa protiv, zajedno s oporbom", kaže Tomašević. Smatra kako se GUP treba "provjeriti s građanima putem referenduma". Na pitanje kako komentira da je Bandić podnio 50-ak amandmana na GUP koji je sam predložio, odgovorio je kako je bio šokiran kad je to čuo.

Ilijaš: nećemo podržati GUP, ako ne prođu svi naši amandmani 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš rekao je da se zbog amandmana na izmjene i dopune GUP-a, koje je podnio i HDZ, na današnjoj sjednici neće glasati o GUP-u, najavivši da HDZ neće podržati GUP ne prođu li svi HDZ-ovi amandmani.

Ilijaš je u stanci sjednice Gradske skupštine novinarima rekao da će u HDZ-u postupiti sukladno odlukama svojih nadležnih tijela, tj. gradske organizacije. Najavio je da ako svih 15-ak HDZ-ovih amandmana ne prođe, HDZ neće glasati za izmjene i dopune GUP-a. Smatra da ti amandmani, koji se tiču ispravaka GUP-a u određenim područjima, idu na boljitak i poboljšanje GUP-a. Objasnio je da će se danas raspravljati o GUP-u, ali se neće glasati, nego će sam prijedlog GUP-a zajedno s podnesenim amandmanima ići u nadležno Ministarstvo graditeljstva na provjeru koje onda donosi odluku.

Upitan misli li on osobno da zagrebačkom HDZ-u šteti suradnja s gradonačelnikom Milanom Bandićem, Ilijaš kaže da je HDZ u koaliciji s Bandićevom strankom sporazumom kojim se vežu njihovi projekti. - Nama je bitno da naše projekte ostvarujemo - projekt zagrebačkog rotora, kao i niz drugih projekata, od obrazovanja, sporta, visokog obrazovanja, školske sportske dvorane u Granešini. Mi se toga držimo, poručio je.

Prosvjed pred Skupštinom, Bandić došao s osiguranjem

Uoči sjednice Gradske skuštine udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te inicijativa Zagreb održali su novi prosvjed "protiv Bandićeve otimačine grada" pred zgradom skupštine. Od zastupnika koji su ulazili u Skupštinu glasno su tražili da glasaju protiv Bandićeva GUP-a. Sam gradonačelnik na sjednicu je došao pod jakim osiguranjem.Danas smo došli ovdje još jednom zastupnicima pokazati da smo tu i da bi trebali slušati potrebe građana Grada, a ne igrati političke igre. HDZ trenutno igra političke igre s Bandićem, a mi na to ne pristajemo. Ovaj grad nije talac njihovog političkog teatra, kazala je Iva Marčetić iz Prava na grad.

- Ovaj GUP ne donosi nikakav razvoj, nema nikakvu ideju rješavanja projektnih problema, problema gospodarenja otpadom, zapravo prenamjenjuje velike količine zemljišta i donosi štetu građanima, smatra Bernard Ivčić iz Zelene akcije.Aktualni sat: Iskre između oporbe i Bandića

SDP-ova zastupnica Vesna Nađ upitala je gradonačelnika zna li što sadrži zemlja zagrebačkog Hipodroma na kojoj je planiran "zagrebački Manhattan", a kad joj je on najavio pisani odgovor na, kako je rekao, "suptilno i dubinsko pitanje", Nađ mu je rekla da će mu dati komadić, te mu nabrojala "sastav" zemlje . "100 posto zelene oaze, 100 posto Papina blagoslova, topot konja, u tragovima dječji smijeh......", nabrajala je zastupnica, na što joj je gradonačelnik poručio da je Hipodrom predragocjen prostor da bi od njega radili cirkus ili pjesničke varijacije. "Podsjećate me na Vesnu Parun, ali ne bih je htio vrijeđati", kazao je Bandić uz negodovanje zastupnika iz klupa.

Zvanu Brumnića (SDP) zanimala je situacija oko pročišćivača otpadnih voda odnosno činjenica da se ide u treći stupanj pročišćavanja. Pritom je naveo da je Vijeće za vodne usluge dalo mišljenje prema kojem novac koji se daje koncesionaru za pročistač nezakonito. "Mislio sam kad sam čuo pitanje da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na bilo kakve nepodopštine", odgovorio mu je Bandić. Brumnić je potom ustvrdio da se sa 46 posto dobiti "nekome sapuna vrat", ističući da se treći stupanj mogao financirati iz EU fondova, a sad će građani platiti 500 milijuna kuna, umjesto samo 15 posto toga iznosa.


Predsjednica Kluba zastupnika  GLAS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš izjavila je u stanci sjednice kako su amandmani na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a presedan, a drži i kako je time otvorena Pandorina kutija te se narušava cijeli sustav prostornoga planiranja.

Premijer Andrej Plenković jučer je, kazala je Mrak Taritaš, rekao gradonačelniku Milanu Bandiću da radi što i kako hoće.

- Plenković kaže Bandiću radi u gradu što hoćeš, Bandić dođe sa 72 amandmana - zelenilo u stanovanje, Donji grad ruši, samo bagere trebam. Ne znam gdje će biti svi ti ljudi i svi ti bageri koji će potaracat grad Zagreb i napraviti grad po mjeri Bandića i njegovih prijatelja. Pa ajmo graditi nebodere, ajmo graditi tko što treba. Ceste nam ne trebaju, vodovod nam ne treba, odvodnja nam na treba, rješenje otpada nam ne treba, nabrajala je Mrak-Taritaš.

Na pitanje je li zbog tih amandmana potrebno provesti novu javnu raspravu, Mrak-Taritaš je rekla da u odredbama Zakona o prostornom uređenju, s obzirom da nikome nije palo na pamet da će to netko činiti, ima samo jedna alineja koja kaže kada predstavničko tijelo izglasa amandman, onda na taj amandman daje suglasnost Ministarstvo graditeljstva.


-
HDZ-ovih 15 amandmana na GUP
Poziv struke zagrebačkim gradskim zastupnicima
- Ilijaš: Tema GUP-a je politička tema

Zagrebački HDZ sinoć je odlučio da će na današnjoj sjednici Gradske skupštine predložiti petnaest amandmana na Generalni urbanistički plan Zagreba. Ako baš svi amadmani ne budu prihvaćeni, svoj glas neće dati za GUP. Neslužbeno se doznaje kako je sam gradonačelnik Milan Bandić na GUP podnio dodatnih 50-tak amandmana. Bandić: Prihvatit ćemo sve amandmane u skladu sa zakonom

- Amandmani su sastavni dio procedure. Ako su u skladu sa zakonom, bit će podržani. Ne zanima me čiji su, rekao je Bandić i dodao da ne zamjera HDZ-u. "Zašto bih zamjerio. Nitko me nije prevario. GUP će biti usvojen sukladno zakonu", dodao je te naglasio kako suradnja s HDZ-om nikad nije bila upitna sa njegove strane. "Radimo zajedno za Zagreb, a na državnoj razini projekte od interesa svih građana", rekao je Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!