Zbog mutnih pritoka Korana neće biti za kupanje ni sljedećeg vikenda

24.06.2019.

11:05

Autor: HRT

default error photo
Korana je uzvodno od ušća Mrežnice do ušća Radonje u Tušiloviću manje zamućena, iako Radonjom još teče zamuljena voda.
Rijeku Koranu u Karlovcu zamutile su u okolnostima obilnih kiša Mrežnica i ostali koranski pritoci te se pretpostavlja da do sljedećeg vikenda neće doći do potpunog bistrenja Korane, priopćila je karlovačka Gradska uprava.

Prema informaciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, počelo je bistrenje rijeke Mrežnice u općini Generalski Stol, vidljivo je i u Zvečaju, ali bistrenje će potrajati još najmanje nekoliko dana.

Izvid koji su obavile Hrvatske vode pokazao je da je na Mrežnici zamućenje i dalje prisutno, međutim, u Generalskom Stolu utvrđeno je 75-postotno bistrenje rijeke, u Zvečaju od 30 do 60 posto, dok je na gradskom kupalištu u Dugoj Resi jedva vidljivo.

Korana je uzvodno od ušća Mrežnice do ušća Radonje u Tušiloviću manje zamućena, iako Radonjom još teče zamuljena voda.

Ronioci KPA Vodomar Duga Resa obišli su tijekom vikenda četiri velika izvora rijeke Mrežnice u zaseocima Erdelj, Leskar, Mateško Selo i Zvečaj te utvrdili da nije isti uzrok zamućenja.

Prema prošlotjednom izvješću Hrvatskih voda, velike količine oborina na slivu rijeke Korane, točnije kod podsliva rijeke Radonje, uzrokovale su bujice s prometnica, pristupnih cesta kamenoloma, koje su nosile ostatke od sječe drveća, građevinske šute, ali i granja drveća u cvatu.

Zato se promijenila boja vodotoka te se stvorila pjena koja se zadržala u podnožju pontonskog mosta u Karlovcu. Riječ je o prirodnoj pojavi izvanrednog onečišćenja vode uzrokovanog manjom elementarnom nepogodom, tj. visokim oborinama karakterističnima za ovo doba godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!