Zbog nedovoljnih potpora cvjećari prijete prosvjedom

07:51 / 25.05.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Dvadeset tri milijuna sadnica godišnje proizvede ludbreški kraj - najveći dio upravo dolazi iz Malog i Velikog Bukovca. Od resornog su ministarstva primili pomoć, no ističu - nedovoljnu.
Nemaju samo vinari zbog koronakrize problema s prodajom, ali oni bar dio zaliha mogu čuvati za neka bolja vremena. U puno većim problemima su cvjećari. Njih tridesetak iz Malog i Velikog Bukovca prijete prosvjedom jer, kažu, cvijeće im propada, a nikoga nije briga. Potpora Ministarstva im je nedovoljna, a cvijeće umjesto na tržnicama završava na otpadu.

Milijune su uložili u plastenike, pola milijuna kuna u sadnice - i danas umjesto da ubiru zaradu - obitelj Mesarić iz Velikog Bukovca cvijeće - baca.

- 25.000 maćuhica, potočnica, plus flanci koje nismo koristili - možete samo izračunati koliko je to PDV-a državi i svega ostalo, rekao je Željko Mesarić.

Sličnu sudbinu dijeli tridesetak cvjećara s ludbreškog područja. Zbog "korone" - štete su im, kažu ogromne.

- Sigurno su milijunski gubici, ja u zadruzi imam sada pad prometa od 60% što je jako puno, rekla je Ivana Matijašec iz zadruge Varaždinski cvijet.

Dvadeset tri milijuna sadnica godišnje proizvede ludbreški kraj - najveći dio upravo dolazi iz Malog i Velikog Bukovca. Živa je to proizvodnja, kažu.

Od resornog su ministarstva primili pomoć, no ističu - nedovoljnu.

- Za cvjećare cijele Hrvatske je osigurano milijun i pol kuna što je ulaganje jednog do dva cvjećara što je smiješno, rekla je Đurđica Mesarić.

Ministarstvo poljoprivrede odgovara da su se vodili načelom tržišne opravdanosti nastojeći pomoći gospodarstvima kojima je poljoprivredna djelatnost osnovni izvor prihoda.

Utvrđeno je da su 23 korisnika prihvatljiva za potporu za ukupno 26,5 hektara proizvodnje cvijeća na oranicama i 66 korisnika za ukupno devet i pol hektara u zaštićenim prostorima. Ministarstvo ulaže velike napore da ublaže krizu uzrokovanu virusom - odgovaraju nam u ministarstvu poljoprivrede.

No cvjećarima iz Bukovca to nije dovoljno, a spremni su i na - prosvjed.

- Ako pomoći neće biti, cvjećari će se okupiti i prosvjedovati jer im očito ništa drugo neće preostati u prehranjivanju obitelji, rekao je Darko Marković, načelnik Malog Bukovca.

Jer samo u ovome kraju od cvjećarstva - izravno ili neizravno živi petstotinjak ljudi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!