Obnavlja se zagrebačka dionica Zapadni kolodvor - Glavni kolodvor

23.08.2023.

17:07

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Zbog obnove pružne dionice Zagreb Zapadni kolodvor - Zagreb Glavni kolodvor za promet je zatvoren lijevi kolosijek do 9. rujna. Na nekim relacijama putnike će prevoziti autobusi. To je jedna od najprometnijih dionica u Hrvatskoj kojom na dan prođe oko 150 teretnih i putničkih vlakova.

Kako bi putovanje željeznicom bilo brže i udobnije, obnavlja se zagrebačka dionica Zapadni kolodvor - Glavni kolodvor.  

- Obnavlja se sve na pruzi kolosijeci, kontaktna mreža, željznička cesta, prijelazi i slično. Za vrijeme odvijanja radova na jednom kolosijeku se odvijaju radovi, a drugim promet teče normalno, za HTV Regionalni dnevnik rekla je Željka Miša, glasnogovornica HŽ-a. 

Upravo zbog rada samo jednog kolosijeka upozoravaju na moguće gužve i kašnjenja, pa je uvedena i posebna regulacija prometa.

- Prema Zaprešiću, Harmici, Savskom Marofu, Velikoj Gorici i Klari umjesto vlakova voze autobusi, a neki vlakovi uopće ne voze pa se oni koji idu na put moraju ranije informirati vozi li njihov vlak uopće ili ne, objasnila je Miša. 

Radove izvodi stroj dugačak 800 metara, a zamjenjuje čak stotinu radnika.

- Vrši iskop i ugradnju novog nosivog sloja debljine 40 cm. Nakon prolaska ostavlja ugrađen nosivi sloj od drobljenog materijala i dovoljno je nabijen da može preuzet opterećenje, kazao je Zvonko Dundović, izvođač radova. 

Što misle građani?


S njim su napravili oko 900 kilometara pruga u Hrvatskoj. Pitali smo građane kako im je putovati vlakom.

- Kasne na veliko. Polako ide i vruće je. Nadam se da će se ubrzati, rekao je Igor

- Što se tiče željeznice nisam zadovoljan. Jer za Vinkovce i Vukovar nema linije. Prije je to bilo bolje, a sad moraš brzi vlak dugo čekati, istaknuo je Branimir

Nakon 9. rujna radovi se sele na desni kolosijek, a o novoj regulaciji prometa putnici će biti pravovremeno obaviješteni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!