Nakon olujnog vjetra sanira se šteta na objektima

05.02.2023.

Zadnja izmjena 22:08

Autor: HRT/IMS

Olujni vjetar prouzročio štete

Olujni vjetar prouzročio štete

Foto: Ivo Ravlić/Duje Klarić / CROPIX

Olujni udari vjetra ovoga vikenda u Hrvatskoj prouzročili su veliku materijalnu štetu. Vjetar je rušio stabla, otkidao crjepove i dijelove fasada sa zgrada. Oštećeni su automobili, ustanove i privatne kuće. Najjači udari vjetra zabilježeni su jučer u Splitu - 153 kilometra na sat. Crveno upozorenje bilo je izdano i danas za dalmatinsko područje i Velebitski kanal. Većina kvarova na elektroenergetskim sustavima je otklonjena, a dio se otklanja i danas. 

Mikuličić: Na splitskom području ovoga vikenda više od 80 intervencija 


Orkanska bura i danas u Dalmaciji radi probleme, rekao je novinar Zoran Kukilo za središnji Dnevnik HTV-a. Tonći Mikuličić, zapovjednik smjene JVP-a Grada Splita, rekao je da se situacija malo smirila s obzirom na prijašnje stanje i da je trenutačno malo manje dojava građana. 

Rekao je da je bilo malo više od 80 intervencija ovoga vikenda. Uglavnom su bili problemi za stabala koja su pala na cestu. Najprije su se rješavali problemi na prometnicama i u vezi s materijalnim dobrima, rekao je Mikuličić te dodao da je bilo dovoljno ljudi i opreme za sve potrebe.

Govoreći o oštećenjima na zgradama i stambenim objektima, rekao je da ih ovoga puta i nije bilo mnogo, osim požara u dimnjaku zbog čega se i krovište zapalilo.

Ispred najvišeg nebodera u Hrvatskoj cesta je jedno vrijeme bila zatvorena jer je vjetar nosio građevinski materijal koji se nalazio ispred nebodera.

Mikuličić je poručio da su vatrogasci spremni odgovoriti vremenskim izazovima.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u nedjelju crveno upozorenje za dalmatinsko područje i Velebitski kanal zbog jake bure. Upozorenje je na snazi u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji te na području Velebitskog kanala, a DHMZ je upozorio na jaku do vrlo jaku, mjestimice i olujnu buru.

Za područje Kvarneru i zapadnu obalu Istre izdan je narančasti meteoalarm.

Upozorenja su na snazi nakon što je u subotu diljem zemlje zabilježen jak vjetar, a najjači udari bili su u Splitu, gdje je izmjerena najveća brzina vjetra od 153 kilometra na sat, objavio je DHMZ na Twitteru.

HAK: Autoceste otvorene za sve skupine vozila, no vjetar otežava promet


Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb - Ploče - Karamatići, A6 Rijeka - Zagreb, brza cesta Solin - Klis, državna cesta Maslenica - Zaton Obrovački, Paški i Krčki most, objavio je HAK 6. veljače u 0.38.

Za sav promet je zatvoren most Dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku. Obilazak je: Lozica (DC8)-Mokošica-Sustjepan (DC420) i obratno.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle na državnim cestama DC1 Vaganac - Korenica - Udbina - Gračac, na DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo i na dionici Jadranske magistrale između Senja i Karlobaga, a na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatna je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija: Sumartin - Makarska, katamaranske linije: Milna - Rogač - Split, Korčula - Hvar - Split, Split - Vis, Split - Bol - Jelsa, Split - Hvar - V.Luka - Ubli, Dubrovnik - Korčula - Ubli; te brodska linija Komiža - Biševo, objavio je HAK u 20.52.

Krovište s garaže odletjelo na zgradu škole u Suhopolju


Olujni je vjetar tijekom cijelog jučerašnjeg dana u cijeloj zemlji rušio stabla, nosio crjepove s kuća, a ima i oštećenih automobila.

Vjetar je stvarao velike probleme i u Virovitičko-podravskoj županiji. Jučer su vatrogasci imali tridesetak intervencija. Najteže je bilo kod Osnovne škole Suhopolje. 

Stanje je nepromijenjeno, vjetar se smirio, ali šteta nije otklonjena.

- Od siline vjetra sa zgrade garaže cjelokupno krovište je odletjelo na zgradu škole. Nastavu neće ništa poremetiti, ona ide svojim tijekom. Na pročelju zgrade imamo još nešto štete, ali ona je manja, rekao je Anto Škraba, ravnatelj OŠ Suhopolje, dodajući da u ponedjeljak počinje sanacija.

Goran Doležal, načelnik općine Suhopolje, rekao je da su sve službe nakon dojave štete izašle na teren.

- Bilo je padova stabala, poteškoća s opskrbom električnom energijom no sve je to otklonjeno. Mislim da u ovom trenutku nema elemenata za proglašenje elementarne nepogode, rekao je načelnik općine.

Oštećeno 11 škola u Osječko-baranjskoj županiji


Tijekom jučerašnjeg nevremena prijavljena su oštećenja na 11 škola na području Osječko-baranjske županije, no nastava će se, unatoč tome, sutra uredno odvijati, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite (CZ).

Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima da je Županijski centar 112 zaprimio više od 200 dojava, vezanih uz nevrijeme koje je zahvatilo Županiju i olujni vjetar koji je na trenutke imao udare od preko 90 kilometara na sat.

- Dojave su se odnosile na nestanke električne energije, zapreke u cestovnom prometu, oštećenja krovova, kolnika i pješačkih staza. Alarmirane su sve žurne službe civilne zaštite, koje su izašle na teren i sanirale štetu tijekom samog nevremena, rekao je Lukić.

Dodao je da će se dio šteta, koji se jučer nije mogao sanirati sinoć zbog mraka, sanirati danas i u ponedjeljak.

Vulin: Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen

Osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera CZ Dragan Vulin izvijestio je da su pripadnici osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) uklonili dio ploča s jučer oštećenog krova osječke glavne tržnice, koje su mogle ugroziti građane.

- U ponedjeljak očekujemo završetak sanacije, pa otvoreni dio tržnice ni sutra neće raditi, a tržnica bi s radom trebala početi u utorak, rekao je Vulin.

Zahvalio je svim žurnim službama koje su jučer cijeli dan bile na terenu. Posebno osječkim vatrogascima, na intervenciji u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC), kojom su spriječili da vjetar ne odnese krovove s nekih zgrada u krugu bolnice.

Prijavljena su ukupno četiri oštećena automobila. Vatrogasci su imali 27 intervencija, a vjetar je na javne površine i prometnice srušio deset stabala. Najvažnije je da tijekom jučerašnjeg nevremena nitko nije ozlijeđen, a štete su sanirane u najkraćem mogućem roku, rekaoje dogradonačelnik Vulin.

Pomoćnik zapovjednika osječkog JPVP-a Davor Škarica rekao je novinarima da su vatrogasci jučer imali problem na četiri objekta u osječkom KBC-u, ali su to, unatoč jakim udarima vjetra, uspješno sanirali.

- Vjetar je počeo dizati limeni krov, a s obzirom na udare vjetre postojala je opasnost da bi lim mogao skinuti dijelove tvrde konstrukcije krova, pojasnio je Škarica.

U Osijeku su porušeni štandovi na tamošnjem Sajmu antikviteta, a oštećena je i nadstrešnica tržnice. U Gospiću su vatrogasci pričvrstili krov kina "Korzo" koji je vjetar gotovo odnio. Bura je u Šibeniku podignula limeni krov i bacila ga na krov susjedne kuće, a u Grebaštici je potopljena jedrilica.

Jak vjetar prouzročio je nestanak električne energije u Karlovačkoj županiji, i to u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, a mjestimice su bile prekinute i telekomunikacije.

U Zagrebu u subotu dvije osobe su lakše ozlijeđene


Na području Zagreba bilo je na stotine vatrogasnih intervencija. Najviše poziva odnosilo se na pad stabala na prometnice, pločnike i osobna vozila. Vjetar je nosio krovove i crijepove.

Za vrijeme nevremena d
vije osobe su ozlijeđene i pružena im je medicinska pomoć. 

Nevrijeme u Splitu: Vatrogasci intervenirali više od 40 puta


Tijekom večeri i noći na području županije jaka bura uzrokovala je probleme u gradu Splitu i županiji. Županijski centar 112 Split zaprimio je više od 200 poziva građana, a većina je bila s područja grada Splita.

Lakše je ozlijeđen 11-godišnji dječak nakon što je zbog bure na njega pala klupa na kojoj je sjedio.

Oštećena su brojna vozila, vjetar je rušio stabla, lomio grane, nekoliko je kontejnera završilo na prometnicama. Nestala je električna energija u dijelovima grada Splita (Duilovo, Žnjan-Pazdigrad) te na području Kaštel Kambelovca, Vrsina, Prapatnice, Ljubitovice. Većina kvarova je sanirana.

Brza cesta Solin - Klis bila je u subotu zatvorena za sav promet od 20:00 do 00:13 zbog olujnih udara bure. Ulica Domovinskog rata u Splitu od križanja sa Solinskom ulicom do križanja s Dubrovačkom ulicom, od 19:00 do 01:25 bila je zatvorena za sav promet jer je vjetar s obližnjeg gradilišta nanosio stvari i građevinski materijal po prometnici.

Splitski su vatrogasci u noći sa subote na nedjelju intervenirali više od 40 puta zbog jakog vjetra koji je lomio stabla i grane, prijetio da otrgne limove s krovova, ali i zbog nekoliko požara, izvijestili su jutros iz Javne vatrogasne postrojbe Split.

- Naše intervencije su se uglavnom odnosile na uklanjanje slomljenih grana koje su padale na tlo, ali i na vozila od kojih je nekoliko oštećeno, rekao je zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe Mario Mikas.

- Nekoliko intervencija, dodao je, bilo je i na uklanjanju limova s krovišta kojim je zbog vjetra prijetio pad na tlo i ugrožavanje sigurnosti prolaznika.

U Ulici Domovinskog rata vjetar je raznosio materijal odložen u kontejner što je ugrožavalo promet vozila i prolazak pješaka u toj ulici, a zabilježena je i jedna intervencija na gašenju požara na krovištu.

Zadarska županija


ŽC 112 Zadar zaprimio je tijekom subote navečer i noći sa subote na nedjelju više dojava građana koje su se odnosile na otežano odvijanje prometa, požar u polju u mjestu Vrana, nestanke električne energije te srušen telefonski i električni stup u mjestu Pristeg.

Šibensko-kninska županija


Jak vjetar, koji je jučer u popodnevnim i noćnim satima zahvatio područje županije, uzrokovao je oštećenje krova stambenog objekta, oštećenje eletrične mreže (Šibenik, Vrpolje, Primošten), rušenje stabala na prometnice, prevrtanje plovila na suhom vezu i otežano gašenje požara otvorenog prostora (Zablaće) o čemu je Županijski centar 112 Šibenik obavijestio nadležne službe.

Pri padu stabla, ozlijeđena je jedna osoba koja je zatim i medicinski zbrinuta.

Dubrovačko-neretvanska županija

ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je tijekom noći više dojava građana o granju i kamenju na cestama. Zaprimljena je i dojava da je vjetar podignuo dvije plastične ploče s krova zgrade. O svemu su obaviještene nadležne službe. 

Vukovarsko-srijemska županija: Stradao muškarac


U Dunavu kod Vukovara u subotu je pronađen mrtav muškarac za kojim je prethodno bila organizirana potraga, rekla je vukovarsko-srijemska policija, koja nije mogla potvrditi medijske napise da je utopljenik Vukovarac koji je pokušavao spasiti čamac u olujnom nevremenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!