Zbog organizirane prijevare s nekretninama teške 2.3 milijuna eura 26 optuženih

31.08.2023.

17:50

Autor: A.V./HRT/Hina

Zgrada USKOK-a

Zgrada USKOK-a

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Uskok je podigao optužnicu protiv 26 osoba koje tereti da su sudjelovali u organiziranoj prijevari s nekretninama kojima su vlasnike i njihove nasljednike oštetili za preko 2.3 milijuna eura.


Tužiteljstvo sumnja da su za gotovo 112.000 eura članovi skupine oštetili i kupce od kojih su primili novac, a nisu prenijeli vlasništvo te da su neovlaštenim prisvajanjem nekretnina i njihovom prodajom pribavili ukupno preko 845.000 eura.

Riječ je o skupini koju je navodno okupio prvooptuženi Krešo Matić još u studenome 2019. a djelovala je do travnja prošle godine kada su mnogi uhićeni i pritvoreni, a protiv 26 osumnjičenih je pokrenuta istraga.

Članovi skupine su, prema tvrdnjama Uskoka, najprije trebali pribavili podatke o preminulim osobama čije nasljedstvo nije raspodijeljeno ili o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese. Potom su, u svrhu skrivanja nelegalnog načina stjecanja, prenosili vlasništvo nad nekretninama na članove udruženja i druge s njima povezane osobe.

To su činili putem nevjerodostojne ugovorne dokumentacije i sklapanjem pravnih poslova među članovima udruženja i s drugim osobama koje su u tu svrhu angažirali. Također su pronalazili osobe koje su na temelju povjerenja u zemljišne knjige kupovale tako stečene nekretnine bez znanja o njihovom prethodnom nezakonitom stjecanju, navode u priopćenju.

Uskok navodi da je organizator skupine u prostoru svoje zagrebačke tvrtke uspostavio sjedište zločinačkog udruženja gdje je radi pružanja pravnih savjeta i stvaranja privida legalnog poslovanja s nekretninama angažirao trećeokrivljenog da registrira i obavlja svoju odvjetničku djelatnost.

Odvjetnik je, sumnjaju tužitelji, pružao pravne savjete potrebne za ostvarenje opisanih ciljeva zločinačkog udruženja, iako je znao da njegovi savjeti služe nezakonitom pribavljanju vlasništva nad nekretninama. U jednom slučaju angažirali su ga i za pribavljanje posjeda nezakonito stečene nekretnine, navodi Uskok koji jednog člana skupine tereti i za izradu dokumentacije za uknjižbu vlasništva na nekretninama stečenim krivotvorenim ugovorima.

Dio osumnjičenih optužnica tereti za primanje i davanje mita, a među njima je i okrivljeni službenik zagrebačke policije koji je za 200 eura iz Informacijskog sustava MUP-a navodno dostavljao tražene podatke o osobama i vozilima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!