21:31 / 25.03.2018.

Autor: I.M./HRT

Zbog planirane hidroelektrane, život u Kosinjskoj dolini stoji

-

-

Foto: - / -

Kosinjska dolina još prije pola stoljeća predviđena je za izgradnju Hidroelektrane Kosinj 2, odnosno da ondje bude akumulacijsko jezero.
Nakon što je proteklih dana ponovno poplavljena Kosinjska dolina, tamošnji stanovnici ogorčeni su jer smatraju da se poplava mogla izbjeći. Smatraju da je problem neispuštanje vode u Švicu i u ponore. 

Iz HEP-a pak tvrde da tunel koji ide iz Kosinja prema Gackoj dolini nije predviđen za rasterećivanje Kosinjske doline. Malog je kapaciteta i tehnički je neizvedivo. Kažu da bi time poplavili bi Otočac i naselja uzvodno.

Stanovnici Kosinjske doline prigovaraju i zbog toga što je voda u njihove kuće i njive stizala i iz akumulacije Krušćica. Ipak, zahvaljujući akumulaciji Krušćica smanjio se broj dana pod vodom. Znala je biti i 5-6 metara viša nego sada.

Sva voda što dođe od Lovinca, Svetog Roka, od Jadove, Bogdanovca, Novčice, završi u Kosinjskoj dolini - ona je fenomen.

I kao takva, Kosinjska dolina još prije pola stoljeća predviđena je za izgradnju Hidroelektrane Kosinj 2, odnosno da ondje bude akumulacijsko jezero. Iako već danima žive u vodi, nisu sretni s idejom da bi se cijeli kraj mogao naći pod vodom - i škola, i crkva, i groblje. 150 ljudi moralo bi se iseliti.

Zbog planirane hidroelektrane, život u kosinjskoj dolini stoji. Više od 50 godina, HEP odlučuje hoće li kosinjsku dolinu poplaviti i uvesti je u hidroenergetski sustav Senja.

Hoće li se graditi ta hidroelektrana, a Kosinjska dolina pretvoriti u jezero odlučit će državni vrh. Sada imaju Studiju utjecaja na okoliš. Studiju utjecaja na ljude koji čekaju da se o njihovoj sudbini i djedovini napokon donese odluka - nitko ne traži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!