Zbog puknuća cijevi dio korisnika u Radničkoj ostao bez vode, Tomašević najavio istragu

29.04.2022.

07:31

Autor: I.Z./M.M./HRT

Zbog puknuća cijevi poplavljeno jedno od najprometnijih križanja u Zagrebu

Zbog puknuća cijevi poplavljeno jedno od najprometnijih križanja u Zagrebu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zbog puknuća cijevi, poplavljeno je jedno od najprometnijih križanja u Zagrebu - Strojarske i Branimirove. Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Lukom Korlaetom, i direktorom Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Davorom Poljakom, obišao je lokaciju puknuća cijevi na spojnoj prometnici Strojarske ceste i Držićeve ulice

Dio korisnika ostao je bez vode u Radničkoj, radovi bi trebali završiti do kraja dana

Tomašević je kazao kako je rano jutros došlo do puknuća magistralnog cjevovoda u Strojarskoj blizu križanja s Držićevom. Zbog toga je došlo i do zastoja u prometu.

- Budući da se radi o jako prometnoj ulici u gradu Zagrebu, koja je vrlo bitna za transport. Do osam sati ujutro Vodoopskrba je uspjela stabilizirati vodoopskrbu za sve korisnike. Međutim, sada kada se rade radovi, dio korisnika ostao je bez vode u Radničkoj, kako bi se radovi mogli izvesti. Tamo su cisterne i radi se uglavnom o poslovnim zgradama u Radničkoj, poručio je Tomašević.

Radovi bi trebali završiti do kraja dana, te bi s vodoopskrba i tada trebala stabilizirati u tom dijelu grada. Istaknuo je kako se polako i stabilizira promet. Pušten je i drugi trak, tramvaji su počeli voziti na toj dionici.

Tomašević: Za sada još uvijek nema prijavljene štete

Za sada još uvijek nema prijavljene štete na objektima.

- Ako se utvrde štete na objektima, osiguranje će to pokriti, ali za sada takvih prijava nemao, dodao je Tomašević.

Ovo je sad drugi magistralni cjevovod, koji je puknuo u zadnjih godinu dana, uz onaj u Selskoj ulici. Oba magistralna cjevovoda stara su šezdesetak godina.

Zagrebački gradonačelnik je ponovio kako se treba modernizirati cijela vodoopskrbna mreža u gradu Zagrebu.

Zadnjih godinu dana uloženo je preko 200 milijuna kuna u modernizaciju te mreže. No, potrebno je uložiti oko dvije milijarde u sljedećih sedam do osam godina kako bi vodoopskrbnu mrežu potpuno modernizirali da se ovakve stvari više ne bi događale.   

 Razgovor s novim ministrom idući tjedan

- Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja (VIO) prijavila oko 60 milijuna kuna Fondu solidarnosti radi štete koja je nastala na vodoopskrbnim cijevima nakon potresa, izjavio je Tomašević, dodavši kako se nada da će što prije dobiti taj novac koji će uložiti u modernizaciju i sanaciju vodoopskrbne mreže.

- Modernizacija će se financirati iz prihoda Zagrebačkoga holdinga, odnosno VIO-a i gradskoga proračuna, kazao je Tomašević.

Dodao je da je iz NPO-a u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, nakon puknuća u Selskoj povučeno 16 milijuna kuna.

Najavio je da namjerava razgovarati s novim ministrom idući tjedan i vidjeti kako povući još oko 100 milijuna kuna iz NPO-a da i to što prije ulože u modernizaciju vodoopskrbne mreže u sljedećih godinu dana.

S tim bismo pojačali dodatno tempo modernizaciji od 2 milijarde kuna, rekao je.

"Provest ćemo istragu"

Tomašević je naglasio da će Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebački holding provesti internu istragu o puknuću cijevi, kako bi se isključila mogućnost ljudske pogreške.

- Radit će se i forenzika cijevi da se ispita što je uzrok, dodao je.

Podsjetimo, zbog puknuća cjevovoda na Aveniji Marina Držića, na jednom od najfrekventnijih mjesta u Zagrebu danas ujutro poplavljen je kolnik i privremeno je bio zatvoren promet u Strojarskoj ulici te na raskrižju Ulice kneza Branimira i Avenije Marina Držića u smjeru juga.

Izmjene voznog reda tramvaja

Zbog radova na vodovodnoj mreži tramvaji linija 2, 5, 6, 7 i 8 prometuju izmijenjenim trasama.

Tramvaji linije 2 prometuju Savska - Vukovarska - Savišće, tramvaji linije 5 Prečko- Savska - Branimirova - Šubićeva - Kvaternikov trg - Dubrava,

tramvaji linije 6 Črnomerec - Glavni kolodvor - Branimirova - Šubićeva - Kvaternikov trg,

tramvaji linije 7 Dubec - Šubićeva- Branimirova - Glavni kolodvor - Savska - Savski most,

tramvaji linije 8 prometovati Mihaljeva c- Draškovićeva - Branimirova - Šubićeva- Maksimir.

Glasnogovornik Vodoopskrbe i odvodnje Goran Sević rekao je da je sanacija u tijeku i da u ovom trenutku svi korisnici imaju vodu.

Iz Zagrebačkog holdinga građane mole za strpljenje i oprez u prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!