20:10 / 23.08.2018.

Autor: R.I./HRT

Zbog puknuća cijevi u Vinogradskoj otkazuju sve operacije!

-

-

Foto: - / -

Problemima u zdravstvu nema kraja.
Problemima u zdravstvu nema kraja - zbog puknuća cijevi na Klinici za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu otkazuju se sve operacije, pa i one hitne. Operacija neće biti ni u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju zbog pokvarenih uređaja.

U 2018. naše bolnice bez klima-uređaja

Zbog puknuća vodovoda na klinici za kirurgiju KBC-a Sestre Milosrdnice od sutra ujutro odgađaju se sve operacije, pa i one hitne, i pet operacijskih sala bit će zatvoreno. Sastat će se bolnički krizni stožer jer pacijente moraju zbrinuti.

Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice kaže nam da će tridesetak pacijenata koji su predviđeni za program ljubazno zamoliti da se strpe. "Za koji dan njihovo zdravlje neće biti ugroženo. Ali i organizirat ćemo rad za hitne pacijente. Hitna služba radi 24 sata, dakle vrlo vjerojatno će jedan dio programa raditi u noćnim satima na klinici za ginekologiju i urologiju", objašnjava.

Hitnu pomoć trebaju i u Klinici za traumatologiju. Od šest operacijskih dvorana samo u jednoj je djelomično ispravan prijenosni rendgen, dva su pokvarena, tzv. hladne operacije su otkazane. "To su aparati koji su nužni da bismo svakodnevno radili operacije. Radi se o opremi koja je stara od 14-18 godina i ta oprema je dala svoje", kaže Srećko Sabalić, predstojnik Klinike za traumatologiju.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je novi CT na putu u njihovu Kliniku. "Prošle godine smo već osigurali sredstva u ministarstvu za nabavku novog CT-a, ali iz nekoga razloga taj tender nije proveden do kraja i sad smo opet prije mjesec, dva osigurali sredstva kako bi se kupio CT, a ovo za rengenske aparate - zvat ću ravnatelja i pitati o čemu se radi", kaže Kujundžić.

Ravnatelj Zovak kaže da je 80 posto opreme odavno za otpis, rokovi trajanja su istekli i nužna su  ulaganja u modernu dijagnostičku opremu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!