Eksplozivnim sredstvom muškarac pokušao izvesti radove u podrumu

17.02.2023.

10:50

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Kazneno je prijavljen 76-godišnjak koji je u naseljenom području kod Obrovca radi izvođenja radova u podrumskim prostorijama postavio i pokušao detonirati eksploziv koji je nedozvoljeno posjedovao, a koji je policija deaktivirala.

Iz zadarske policije u petak su priopćili kako 76-godišnjaka terete za kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Osumnjičen je da je na obrovačkom području neovlašteno koristio sporogoreći štapin s detonatorskom kapislom i eksplozivom, kojeg je postavio u podrumske prostorije te ga pokušao aktivirati.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, na mjesto događaja su izišli pripadnici policijskog odjela za protueksplozijsku zaštitu koji su na siguran način deaktivirali i izuzeli postavljenu eksplozivnu napravu.

Policija je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Kazneni zakon propisuje da će se zatvorom do tri godine kazniti onaj tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje.

Zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj tko požarom, poplavom, eksplozivom, otrovom ili otrovnim plinom, ionizirajućim zračenjem, motornom silom, električnom ili drugom energijom ili kakvom općeopasnom radnjom ili općeopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!