09:07 / 02.12.2020.

Autor: E.Dizdarević /Dnevnik/V.Šetka/J.Šarić/M.Kurevija/IMS/I.Z./M.M./E.L.S./B.V.M.

Zbog snijega teškoće u prometu

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Snijeg je danas zabijelio Zagreb, karlovačko područje, Primorje i Gorski kotar.
Snijeg je danas zabijelio Zagreb, karlovačko područje, Primorje i Gorski kotar. Za neke lijepi zimski prizori, a za neke, pogotovo vozače, problemi. Tijekom večeri snijeg će prijeći u ledenu kišu, stoga poziv svima koji ne moraju da ne kreću na put.

Kamioni ne mogu voziti kroz Liku, Gorski kotar te dijelove Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Vozačima se preporučuje da ne kreću na put ako nije prijeko potrebno. Državni hidrometeorološki zavod zbog snijega i olujne bure izdao je crveno upozorenje za područje gospićke regije i Velebitskog kanala.

Gust snijeg, koji je od ranog jutra padao, zimske službe dočekale su spremne.

- Svi su na terenu. Riječ je o 104 kapaciteta na programu održavanja državnih, županijskih i gradskih nerazvrstanih cesta. Imamo dovoljnu količinu kamenog agregata i soli tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema, rekao je Pavao Pavelić, predsjednik Uprave Lika cesta.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su vozače da prilagode vožnju uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretječu ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

- Vozači nisu ni svjesni koliko je takav pothvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost, priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek nakon što oborine prestanu. Objašnjavaju da je uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama kada ima snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na kolniku.

To svakako ne znači, kažu u HAC-u, da se snijeg ne uklanja odmah čim počne padati, iako se vozačima čini da je drugačije s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska ralice stvara novi pokrivač koji se čisti u sljedećem ciklusu.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da vozilo ne zaustavljaju na zaustavnom traku i u tunelima radi postavljanja lanaca, što može završiti kobno, nego da se zaustave na odmorištu. Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i na izlazu iz tunela.

Vremensku prognozu i stanje na cestama doznajte ovdje.

Zbog nevremena na moru u prekidu katamaranske linije iz Splita prema otocima

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru u prekidu su sve katamaranske linije između Splita i srednjodalmatinskih otoka, doznaje se od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

- Jak vjetar, koji stvara valove visine do tri metra, uzrokovao je prekid svih katamaranskih linija, a u prekidu je i trajektna linija Makarska-Sumartin, rekla je za Hinu. Dodala je kako će se u četvrtak na temelju meteoroloških podatka donijeti odluka vezano za brodske linije koje Split povezuju s otocima.

Iz HAK-a mole vozače za strpljenje

Iz HAK-a navode da su zimski uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru te dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Snijeg povremeno pada i u Hrvatskom primorju, Slavoniji i Baranji.

Trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju ili Istri i obrnuto.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Iz HAK-a mole vozače za strpljenje jer je u tijeku zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.

Brozičević: Ostanite u domovima

Josip Brozičević, pročelnik HGSS-ove stanice Gospić, rekao je za portal HRT-a kako apelira na građane i izletnike da ne idu u brda jer su planinarski domovi zatvoreni zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Dodao je da u ovim vremenskim uvjetima nije baš poželjno hodati i planinariti.

Kazao je kako u Gospiću i dalje pada snijeg te da ga ima oko 25 centimetara, a očekuje se da će padati cijelu noć i sutra. Sljedeća dva dana ne preporučuje se izlazak starijima.

Snijeg pada i na području Svete Nedelje te u Zagrebu.

Kao i sve u ovoj godini, i snježne radosti zasjenila je pandemija. Poseban apel građanima da ne izlaze uputila je zagrebačka Hitna pomoć.

- Ako slome nogu ili ruku, moraju ići u zdravstvenu ustanovu, a današnja situacija baš nije povoljna u gradu Zagrebu, navode.

Dizdarević: Promet je otežan

HRT-ova reporterka Elvira Dizdarević rekla je u Dnevniku HTV-a da snijeg izaziva probleme u prometu, pogotovo vozačima teretnih vozila, kojima je zabranjeno prometovanje kroz Gorski kotar.

Dodala je da su vozači kamiona s autoceste i sa stare ceste preusmjereni na parkirališta.

- Po autocesti mogu osobna vozila, a vozi se otežano jer ima dosta nakupina i ugaženog snijega, rekla je Dizdarević.

"Nastupili zimski uvjeti"

Valentin Crljenko, voditelj TJ-a Delnice, naglasio je da su sve ralice na terenu te da se redovno čiste ceste. Poručio je kako ima dovoljno mehanizacije, soli i ljudstva. Crljenko je kazao da su nastupili zimsku uvjeti u Gorskom kotaru te je zbog toga obustavljen promet tegljačima i prikoličarima, a ostali moraju imati zimsku opremu.

Rekao je da se sutra očekuje prestanak oborina. Crljenko je poručio vozačima da ne staju na autocesti ako nije nužno, pa čak ni na zaustavnom traku. Dodao je da se na zaustavnom traku ne smije postavljati zimska oprema, nego to treba učiniti na odmorištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!