Zbog suše proglašena nepogoda za Bjelovar i još četiri općine u BBŽ

25.08.2022.

12:18

Autor: Hina/HRT

Bjelovar

Bjelovar

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Župan Marko Marušić proglasio je u četvrtak prirodnu nepogodu zbog suše za grad Bjelovar i općine Severin, Šandrovac, Veliku Pisanicu i Veliku Trojstvo, dva dana nakon proglašenja nepogode za ostala četiri grada i 14 općina na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Marušić je na tiskovnoj konferenciji pojasnio je da sušu može proglasiti samo na zahtjev gradonačelnika i načelnika.


Od prvog dana kampanje svoju politiku gradim na jednakom pristupu svima, bez obzira na stranačku pripadnost, veličinu, bogatstvo i zemljopisni položaj. Tako je bilo i u ovoj situaciji koja je izazvala reakcije pojedinaca na društvenim mrežama, rekao je.


Sušu smo proglasili u svim gradovima i općinama koje su to zatražile. Jučer su pristigli zahtjevi iz Bjelovara i ostalih općina i naravno da ćemo ih odobriti jer zajednička suradnja osnovni je preduvjet za stvaranje održivog razvoja našim stanovnicima. Uloga mene kao župana nije da se miješam u rad gradonačelnika i načelnika, kaže Marušić.


Obećao je i da poljoprivrednici s područja lokalnih jedinica samouprave u kojima je nepogoda proglašena kasnije neće biti zakinuti.


Nitko neće biti oštećen, teoretski se nepogoda može proglasiti do kraja godine. Sada sve ide u daljnju proceduru, a visinu odštete koju će poljoprivrednici dobiti utvrđuje državno povjerenstvo, napomenuo je Marušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!