10:53 / 14.01.2020.

Autor: HRT

Zbog tragedije u Andraševcu sutra Dan žalosti

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O uzrocima požara i odgovornosti vlasnice nitko nije htio govoriti, a rezultati nadzora bit će poznati za nekoliko dana.
Krapinsko-zagorska županija proglasila je 15. siječnja Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero štićenika doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu, priopćeno je u utorak iz Ureda župana  Željka Kolara.

U požaru koji je u subotu ujutro planuo u doma za starije i nemoćne smrtno je stradalo šest osoba zbog čega je donijeta Odluka o proglašenju Dana žalosti u toj županiji.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja u svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti, jedinica lokalne i područne samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba.

- Ministarstvo socijalne politike osuđuje i drži nedopustivim to da obiteljski domovi za starije, poput onoga u Andraševcu,  imaju dozvolu za rad, a istodobno rade ilegalno smještajući tri puta više osoba, i u nekoliko objekata, nego što im je to dopušteno. U Ministarstvu su svjesni problema u nadzoru takvih objekata - izjavila je ministričina savjetnica u našoj emisiji Treća dob, Zvjezdana Bogdanović.

- Pučka pravobraniteljica Lora Vidović istaknula je kako će pratiti hoće li biti političke volje da se nakon posljednjega tragičnog slučaja nešto promijeni.

Dom za starije i nemoćne u Andraševcu jučer su češljale inspekcije. O uzrocima požara i odgovornosti vlasnice nitko nije htio govoriti, a rezultati nadzora bit će poznati za nekoliko dana. Istragu o požaru vodi županijska državna odvjetnica iz Zagreba Martina Soldo Petrinić. Još nije objavljeno što je uzrok požara i tko je odgovoran.

Inspekcije pročešljale dom za starije i nemoćne "Zelena oaza"
Slonjšak: Briga o starima i nemoćnima prepuštena tržištu
Andraševec: Premještaj štićenika iz 'Zelene oaze' u druge domove

U Domu je bilo više osoba nego za što su imali dozvolu

I inspekcija rada Državnog inspektorata ispitala je uvjete zaštite na radu, te radnopravni status zaposlenih. Na potezu su policija i Županijsko državno odvjetništvo koji moraju ispitati odgovornost vlasnice doma Zelena oaza.

U domu je još 10 korisnika, ostali su kod obitelji ili u drugim domovima. S obzirom da je dom registriran na 13 korisnika mogli bi tamo ostati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!